Csábító India

2004.08.25. 10:32
A nyár kellős közepén egy egzotikus utazásra csábítjuk olvasóinkat, méghozzá a távoli Indiába. A kockázatos feltörekvő régióba tartozó ország is rejt befektetési lehetőségeket, melyek egyszerűen elérhetők bárki számára a világ neves alapkezelői által kezelt alapokon keresztül.
A feltörekvő régióról már korábban esett szó, amikor is megjegyeztem, hogy egy igen kockázatos térségről van szó, ahol a felfokozott várakozások miatt könnyen elszakadhatnak az árfolyamok a fundamentumoktól, természetesen felfelé, ennek ellenére, azok, akik hajlandóak kockáztatni tetemes haszonra tehetnek szert a távoli ország alapjaival. Az alapok teljesítményét elsősorban a technológiai részvények húzzák, hiszen dinamikusan növekszik értékük. Az egyik legkiválóbb vállalat, az Infosys, bevételei például 44 százalékkal növekedtek év / év alapon a második negyedévben. A kimagasló fundamentális teljesítmény nyomán a társaság részvényeinek értéke megduplázódott egy év alatt, s a nemzetközi elemzők még így is alulértékelnek tartják a részvényeket. Jó alternatívát jelentenek még a technológiai részvények piacán a Stayam Computer Services, a Wipro, és a Tata Consultancy Services vállalatok melyek részvényei szintén alulértékeltek. India egyik fő vonzerejét az alacsony bérek jelentik, így a vállalatok kedvező áron tudják termékeiket kínálni. A fejlődéssel párhuzamosan emelkednek a jövedelmek (melyek még így is drámaian alacsony szinten állnak, egy felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember éves fizetése 3 000 USA dollár körüli), így folyamatosan élénkül a belső fogyasztás is.

Az HSBC GIF Indian Equity alap az ígéretes Infosys részvényekből 5,2 százaléknyit tart portfoliójában, ahol fent szintén említett Stayam Computer Services közel 3 százalékot képvisel. Noha a HSBC indiai alapja igen kockázatos, a rizikót némileg csökkenti, hogy diverzifikált portfoliót kezel az alapkezelő, sőt a piacon a nagy kapitalizációjú részvényeket részesíti előnyben. Az oly vonzó kilátásokkal rendelkező információtechnológia 19 százalékot ad, míg az alap és általános iparágak közel 30 százalékos részt képviselnek.

Ebben az évben jelentős befektetői tőke érkezett Indiába, annak ellenére, hogy a már a sokszor részletezett globális bizonytalansági tényezők miatt, az invesztorok most a biztonságosabb régiók illetve iparágak között felé fordulnak. Az indiai alapokba idén 1,5 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett, ami 60 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakának adatánál. Ezzel a második legnépszerűbb befektetési alap régióvá vált, Japán után, az ország. A vonzó kilátások ellenére nem szabad elfeledkeznünk a térség kockázatáról. A részvényárfolyamok, melyek a befektetési alapok teljesítményét alakítják, jelentősen ingadozhatnak az új kormány, illetve a szomszédos Pakisztánnal alakuló viszony nyomán. Különösen az újonnan alakult kormány intézkedései okozhatnak jelentős felbolydulást a részvénypiacokon. Hosszú távon azonban a növekvő bérek, a versenyképes kereslet jelentheti az alapok legfőbb vonzerejét, a növekvő jövedelemszint elsősorban a fogyasztói szektorokat, mint a távközlés vagy gépipar, érintheti kedvezően.  • Bérelnék
  • Bankszámla