Vazul
11 °C
25 °C

Ingatlan és távközlés: az első negyedév nyertesei!

2004.04.19. 13:49
Az első negyedév győztesei, az egyes iparágakba fektetetett alapok univerzumát vizsgálva a technológiai és a nemesfém alapok voltak, de meglepően kimagasló hozamnövekedést mutattak a távközlési részvényeket vásárló befektetési alapok is.
A bizonytalanságok és a terrorfenyegetettség érzésének erősödése következtében a részvénypiaci lendület megtört, a negyedév végét negatív tendenciák jellemezték, így ahogyan az már a múlt heti írásunkban kifejtettük a növekedés mértéke jóval alacsonyabb volt az előző negyedévekben tapasztaltnál. A technológiai alapok átlagosan 1,2 százalékos negyedéves árfolyam növekedést mutattak, míg egy negyedévvel korábban 13 százalék volt a növekedés mértéke. Ugyanakkor az aranyba fektető alapok tulajdonosai ugyancsak szerény, 1,4 százalékos nyereséget realizálhattak az elmúlt három hónapban, míg egy évvel korábban 25 százalékos hasznot zsebelhettek be.

A legjobban teljesítő iparágak között ott találhatjuk az ingatlan és távközlési, mely mostanra biztonságos, stabil szektorrá vált, alapokat is. Köszönhetően az USA-ban uralkodó alacsony kamatszintnek, a tengerentúlon (is) virágzik az ingatlan szektor, az erre specializált alapok árfolyama átlagosan 12 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban. Az ingatlanalapok a biztonságos befektetések közé tartoznak, további előnyük, hogy az ingatlanpiac alacsony korrelációt mutat a kötvény, illetve a részvénypiacokkal, ezért az ingatlanalapokkal eredményesen diverzifikálható a befektetők portfoliója. Például az ESPA Stock Europe Property alap tulajdonosai 46 százalékos árfolyamnyereséget realizálhattak az elmúlt egy évben, míg az elmúlt 3 hónap alatt 11 százalékot növekedett az árfolyam.

A távközlési alapok árfolyama meredeken esett a medvepiac idején, ám az elmúlt évben elkezdett erősödni az árfolyam és ez a kedvező tendencia folytatódott idén is. A kategória alapjainak árfolyam átlagosan 7 százalékot növekedett a január – március időszakban. Nemzetközi szinten a mobil távközlési szolgáltatóktól nem várható dinamikus növekedés, de a mobiltelefonokat gyártó társaságoknak kedvez, hogy a fogyasztók egyre gyakrabban cserélik mobilkészülékeiket, növelve a gyártók eladásait. Pozitív negyedévet zártak a közszolgáltatók valamint természeti erőforrások kiaknázására specializálódott vállalatok részvényeit vásárló alapok is. Az erőforrások kiaknázására települt társaságok részvényeit vásárló alapok árfolyama átlagosan 5,7 százalékkal növekedett a negyedévben, köszönhetően annak, hogy a madridi robbantást követően felerősödött a tartalékolás, magasba repítve a földgáz árakat. A kockázat ugyanakkor nagy, mert az energiaárak tetőpontjukhoz közel vannak és amennyiben ez nem lesz tartós, könnyen beárnyékolódhat az alapok teljesítménye az elkövetkező hónapokban.

A távközlési alapok száméra jól indult az év, ám a bizonytalansági tényezők erősödésével beárnyékolódott a piacuk a negyedév vége felé, így összességében szerény 1,7 százalékot növekedetett átlagosan árfolyamunk. A nemesfém alapok viszont stabilan tartják kedvező teljesítményüket, hiszen az ismert körülmények miatt tovább emelkedett az arany árfolyama. Az arany alapok teljesítményét az első negyedévben csak a januári gyengélkedés vetette vissza.