16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A jó a rossz és a...

2004.08.25. 10:24
A kedvezően alakuló második negyedév ellenére elmondhatjuk, hogy csökkenő tendenciát mutattak a részvénypiacok ebben az évben. Nem lehet kétséges, hogy a negatív részvénypiaci tendenciák tükröződnek a befektetési alapok hozamaiban is. Ilyenkor a befektetők hajlamosak pánikba esni, és a félelem sokszor rossz tanácsadó. Az átmeneti bizonytalanságoknak engedve rosszkor, alacsony árfolyamon értékesítik befektetési jegyeiket, vagy épp túl magas árfolyamon vásárolnak top hozamot mutató befektetési jegyeket.
Általános részvénypiaci negatív hangulat esetén azért lehet kedvezőtlen a kiemelkedő teljesítményű alapok befektetési jegyeinek vásárlása, mert sokszor nem mérik fel kellőképpen a befektetők a kockázatot. Ilyen esetekben ugyanis a szárnyaló alapok általában igen behatárolt befektetési politikával rendelkeznek, egy-egy szűk szegmensre koncentrálnak, mely hosszú távon kockázatos befektetést hordoz magában. A legjobban teljesítő alapok ilyenkor nem azért hoznak átlagon felüli hozamot, mert biztonságos befektetések, hanem azért mert egy épp felkapott szegmensre koncentrálnak. Ezen felül, a legjobban teljesítő alapok befektetési jegyeinek árfolyama magas, tehát drágák, így lehet, hogy jobban járnak a befektetők, ha a legrosszabbul teljesítő alapok közül válogatnak, hiszen azok árfolyam ingadozásának mértéke legalább akkora lehet, mint a top alapoké, ám sokkal jelentősebb az emelkedési lehetőség, olcsón juthatunk a befektetési jegyekhez.

Tekintsük hát át mely alapok nyújtották a legjobb teljesítményt az elmúlt 12 hónapban. A toplistát méltán vezetik a Japánba fektető alapok, hiszen a szigetország a legjobb makrogazdasági kilátásokkal rendelkezik a fejlett országok közül, s a jelenlegi bizonytalan időkben szívesen fektetnek a befektetők biztonságos régiókba. Tehát ezek azok az alapok melyeknek nem csak a pillanatnyi teljesítményük kiváló, jók a kilátásaik is és viszonylag biztonságos befektetésnek számítanak. Ilyen alapok az Invesco Japan GT, illetve azt Invesco Nippion Enterprise, melyek számos alakalommal szerepeltek a havi hozam alapján összeállított toplistán és a 12 havi hozam alapján is vezetik a toplistákat. Az alapok befektetési politikája hasonló, a kockázatos alacsony kapitalizációjú részvényekre összpontosítanak, melyek igen nagy árfolyammozgásokra képesek negatív és pozitív irányba egyaránt.

A japán alapokat az energiaszektor alapjai követik, melyek árfolyamát a magas olajár repíti. A Merrill Lynch Wolrd Energy portfoliójának oroszlánrészét a kőolajüzletágban tevékenykedő vállalatok részvényei teszik ki. Az erősen koncentrált portfolió a jelenlegi körülmények között kedvező, de könnyen sebezhető is. A másik probléma lehet, hogy a magas olajár negatívan befolyásolja a tőzsdék hangulatát, így a befektetők óvatosak még az olajrészvényekkel is, különösen a magas árfolyam láttán. Az alapot az Invesco Energy követi, mely szintén az energia szektorra épít. Az alap rendkívüli vételnek minősült 2003.-ban jelentős növekedési kilátásai miatt, még annak ellenére is, hogy szektortársait alulteljesítette, ám mostanra a helyzet megváltozott, az árfolyam közel 30 százalékot emelkedett, itt az ideje realizálni a nyereségünket.  • Hírek
  • Hírek