Vazul
11 °C
25 °C

A negyedév királyai!

2004.07.07. 15:25
Fenti cikkünkhöz kapcsolódóan alapbemutató írásunkban az Európában forgalomban lévő és a hazai befektetők számára is elérhető alapok közül az elmúlt három hónapban legjobban teljesítőket mutatjuk be. A háromhavi hozam alapján összeállított listán az első öt helyen három szarajevói alap szerepel, ám ezeket a magas kockázati tényezők miatt, a vonzó hozam ellenére sem ajánlunk a befektetőknek.
A negyedév végén tapasztalható visszaesés ellenére a háromhavi hozam alapján leszűrt lista első 10 helyén, a Japánba fektető alapok vannak többségben. Az első helyen az Invesco GT Nippon Enterprise alap áll, mely igen magas kockázatú, ám a szigetországban végbemenő kedvező gazdasági változásoknak hála, igen vonzó hozamokkal örvendezteti meg a befektetőket. A kockázatot nagymértékben növeli az a tény, hogy az alapkezelő fiatal, u.n OTC piacon forgalmazott (tehát a tőzsdére még be nem vezetett) részvényeket preferálja. A portfolióban 25 százalékot képvisel a szolgáltató iparág, 11 százalékot az ingatlan, míg 7 százalékot a kiskereskedők, hogy csak a legfontosabbakat emeljem ki. A kedvező piaci viszonyok, és az alapkezelő szakértelmének hála az elmúlt évben 40 százalékot emelkedett az alap befektetési jegyeinek értéke, míg az elmúlt 12 hónap már több mint megduplázta a befektetők vagyonát, japán yenben számolva.

Az alapot a toplistán követi a Credit Suisse (Lux) Equity Small Cap Japan, a Sogelux Equities Japan Small Cap, valamint a Parvest Japan Small Cap alap is, láttatva, hogy a negyedév sztárjai a japán részvényalapok voltak, mi most a top 10-ben szereplő, de eltérő befektetési politikájú alapot, az Invesco GT Energy alapot mutatjuk be másodikként. Az USD dollárban kibocsátott befektetési jegyek szárnyalása olvasónknak nem is meglepő, hiszen az energiaárak jelentősen emelkedtek az elmúlt félévben. A portfolióban található részvények 83 százaléka energiahordozót kitermelő vállalaté, elsősorban kőolaj- és földgáztermelő társaságoké. Az alap kockázatát csökkenti, hogy regionálisan a fejlett térségre fókuszál az alapkezelő. Az elmúlt 12 hónapban a kedvező környezetnek köszönhetően 31 százalékot emelkedett a befektetési jegyek értéke, míg az elmúlt három hónap 11 százalékkal emelte a befektetési jegyek értékét.

Érdekes megfigyelni, hogy mindkét alapot az Invesco GT alapkezelő kezeli, ami igen kedvező a befektetők szempontjából, mutatva, hogy a társaság szakemberei különböző piacokon, eltérő befektetési politikák esetén is képesek kiemelkedőt alkotni.