Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Nehézipari ágyúk!

2004.04.20. 10:36
Olvasóink megszokhatták, hogy hétről-hétre egy - egy adott szektorra fókuszáló alapot mutatunk be. Most nehézipari kitermelő vállalatok részvényeire fókuszáló alapokat mutatunk be. A szektorra fókuszáló alapok kockázata viszonylag alacsony, kiegyensúlyozott teljesítmény várható tőlük gazdaságilag bizonytalan időkben, valamint jól teljesítenek gazdasági virágzás időszakában is, ugyanis a megnövekedett ipari kibocsátás természetszerűleg virágzó nehézipari alapokkal örvendezteti meg a befektetőket.
Az elsőnek bemutatott Balzac Industrials Index alap, mely befektetési jegyeit USA dollárban bocsátja ki az alapkezelő 2000. júliusa óta, tulajdonképpen egy esernyőalap, a SICAV Balzac Umbrella Index részalapja. Az alapkezelő célja, hogy az árfolyamok mozgása kövesse az irányadóként meghatározott MSCI Industrials indexet. Az alap tulajdonosai az elmúlt 12 hónapban 44 százalékos árfolyamnyereséget realizálhattak, míg az elmúlt fél évben 16 százalékkal növekedett a befektetési jegyek értéke. Az alap viszonylag alacsony kockázatához hozzájárul a befektetések globális diverzifikációja, 49 százalékban az Egyesült Államokban, 12 százalékban az Egyesült Királyságban, 6 százalékban Japánban vásárolt befektetéseket az alapkezelő.

A Union Invest UniSector: BasicIndustries alapja szintén a fent említett szektorba fektet be, ám euróban vásárolhatók a befektetési jegyek 1999. októbere óta. Az alap szintén része az alapkezelő egyik esernyőalapjának, tehát az alacsony kockázatú nyersanyag alapok remek kiegészítését adják bármely portfoliónak. A befektetési jegyek értéke 36 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben, míg fél év alatt 17 százalékos hozamot realizálhattak a befektetők. A portfolióban 21 százalékot képviselnek olyan vállalatok részvényei melyek globális tevékenységgel rendelkeznek, 17 százalékát amerikai, 14 százalékát német társaságok adják.

Mindkét alapról elmondható, hogy kedvező kilátásokkal rendelkeznek, ennek ellenére nem egyedi befektetésre ajánlhatóak, hanem hasznos elemeit képezhetik a befektetők egyéni portfolióinak.