Az olajár és a befektetési alapok

2004.08.25. 10:35
Az elmúlt hetekben számos cikk, és elemzés látott napvilágot az olajár emelkedéséről illetve ennek a világgazdaságra gyakorolt hatásairól. Ez azonban természetesen nem hagyja érintetlenül a befektetési alapok piacát sem. A következőkben e hatásokról adunk rövid áttekintést.
Egyes elemzések szerint az olaj világpiaci ára, az OPEC az árfolyam elszabadulását célzó törekvései ellenére rövidesen 50 dollár köré emelkedhet hordónként, sőt egyes elemzések hosszú távon 70 dollár körülire becsülik a fekete arany árfolyamát. E folyamatok nyertesei egyértelműen az energiaalapok, melyek jelentős olajvállalati részvény befektetéseikkel átlagon felüli hozamot termelnek a befektetőknek.

Természetesen a kiemelt fontosságú energiahordozó ára hatással van a világgazdaság egészére. Noha szakemberek szerint a hordónkénti 50 dolláros árfolyam még nem taszítja a gazdaságot recesszióba, azért jelentős hatást gyakorol rá. Az olaj árfolyamának növekedése a világ minden táján inflációt generál, a fogyasztók rendelkezésre álló jövedelmét csökkenti, egyszerűen fogalmazva, az átlag polgárnak kevesebb pénze marad másra. Ez viszont minden más iparágra kedvezőtlenül hathat, negatívan befolyásolva a többi iparág részvényeinek illetve befektetési alap jegyeinek értékét.

De hogyan alakulhat az olaj árfolyama az elkövetkezendőkben? Érdemes még olajba fektető alapot vásárolni? A problémát jelenleg az jelenti, hogy nem a kereslet - kínálati viszonyok határozzák meg az olaj árfolyamát. Az OPEC, mely a világ kőolaj készletének mintegy 40 százalékát ellenőrzi, mindent megtesz a kibocsátás növelésére, s ténylegesen a kínálat naponta mintegy 2 millió hordóval haladta meg a keresletet júliusban. Az árfolyamok szárnyalását, egy beépített felár indokolja, arra az esetre ha beütne egy-egy olyan probléma, mely jelenleg árnyat vet a piacra. Ezek lehetnek esetleges terror támadások az olajkészletek ellen, a Jukosszal kapcsolatos problémák, valamint lehetséges politikai problémák Venezuelában, mely az OPEC tagországok közül a harmadik legnagyobb kitermelő. A fundamentumok alapján az olaj árfolyamának 30 dollár körül kellene stabilizálódni, de ez aligha lehetséges addig, amíg a fenti bizonytalanságok nem enyhülnek. Ha minden jól alakul az év végéig 35 dollárra csökkenhet az energiahordozó árfolyama, ám a kedvező folyamatok felerősödése, s egy jelentősebb globális gazdasági élénkülés miatt elfelejthetjük a hordónkénti 30 dolláros árfolyamot.  • Tippek
  • Bankszámla