Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Stabilitást hozott a második negyedév

2004.07.05. 13:14
A második negyedév végén visszatekintünk az április - június időszakot meghatározó tényezőkre, melyek befolyásolták a befektetési alapok piacát. Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy stabilitást hozott az elmúlt három hónap a részvényalapok szegmensében, míg a fejlett piacokra fektető kötvényalapok iránti érdeklődést a kamatemelési várakozások hűtötték.
Továbbra is vegyes hatások befolyásolják a piaci kilátásokat és a befektetők hangulatát. A negatív faktorok között találjuk a várható kamatemeléseket, a szárnyaló energiaárakat, és az USA-ban az infláció emelkedéséhez köthető aggodalmakat. Ugyanakkor a pozitív oldalán a mérlegnek a korábbi előrejelzéseknél jelentősebb munkaerő piaci növekedés, valamint a korábban vártnál élénkebb gazdasági fellendülés áll. De hogy ez a növekedés csak átmeneti javulás, vagy egy tartós trend, azt a vállalati nyereség szintek alakulása fogja eldönteni, így a befektetők megvárják a gyorsjelentési szezon végét, ami az értékpapír piacok szempontjából meghatározó Egyesült Államokban ebben a hónapban zajlik. Ezek tükrében nem meglepő, ha a befektetők többsége kivárásra játszik, ám a szemfülesek kihasználhatják a most kínálkozó vételi lehetőségeket. A bizonytalanságokhoz a tengerentúlon még hozzáadódik a választási évben tapasztalható szokásos kivárás, a terrorfenyegetettség által kiváltott félelem, továbbá az Irakban uralkodó politikai bizonytalanság. Összességében a pozitív hatások ellensúlyozzák a negatívakat, így a piacok csekély pozitívumot mutattak a negyedév végén.

A gazdasági fellendülés keltetette optimizmus, tompítva a fent említett bizonytalansági tényezőkkel azt eredményezte, hogy megfordult a korábbi trend, vagyis hogy az alacsony kapitalizációjú részvények teljesítenek felül. A Morningstar nagy kapitalizációjú részvényeket tömörítő indexe 1,07 százalékot emelkedett a negyedévben, míg az alacsony kapitalizációjú index 2,66 százalékot csökkent, a vizsgált időszakban. Tehát, érdemes, a gazdasági fellendülés erősödésével összhangban a nagy kapitalizációjú részvényekre fókuszáló alapokat vásárolni. A befektetési stílusokat tekintve, azoka a befektetők jártak jól, akik a növekedési részvényekre összpontosító alapokat vásárolták. A legjobban a nagy kapitalizációjú növekedési részvények, és az ilyen befektetési politikájú alapok teljesítettek, indexük 2,08 százalékot emelkedett három hónap alatt.

Az amerikai részvénypiacon a negyedévben olyan blue chippek mint a Microsoft, az ExxonMobil, a Johnson & Johnson, valamint a General Electric teljesített kiemelkedően, örülhettek tehát azok a befektetők, akiknek az alapjaik jelentős hányadot tartottak a felsorolt részvényekből.