Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Stabilitást hozott a második negyedév

2004.07.05. 13:14
A második negyedév végén visszatekintünk az április - június időszakot meghatározó tényezőkre, melyek befolyásolták a befektetési alapok piacát. Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy stabilitást hozott az elmúlt három hónap a részvényalapok szegmensében, míg a fejlett piacokra fektető kötvényalapok iránti érdeklődést a kamatemelési várakozások hűtötték.
Továbbra is vegyes hatások befolyásolják a piaci kilátásokat és a befektetők hangulatát. A negatív faktorok között találjuk a várható kamatemeléseket, a szárnyaló energiaárakat, és az USA-ban az infláció emelkedéséhez köthető aggodalmakat. Ugyanakkor a pozitív oldalán a mérlegnek a korábbi előrejelzéseknél jelentősebb munkaerő piaci növekedés, valamint a korábban vártnál élénkebb gazdasági fellendülés áll. De hogy ez a növekedés csak átmeneti javulás, vagy egy tartós trend, azt a vállalati nyereség szintek alakulása fogja eldönteni, így a befektetők megvárják a gyorsjelentési szezon végét, ami az értékpapír piacok szempontjából meghatározó Egyesült Államokban ebben a hónapban zajlik. Ezek tükrében nem meglepő, ha a befektetők többsége kivárásra játszik, ám a szemfülesek kihasználhatják a most kínálkozó vételi lehetőségeket. A bizonytalanságokhoz a tengerentúlon még hozzáadódik a választási évben tapasztalható szokásos kivárás, a terrorfenyegetettség által kiváltott félelem, továbbá az Irakban uralkodó politikai bizonytalanság. Összességében a pozitív hatások ellensúlyozzák a negatívakat, így a piacok csekély pozitívumot mutattak a negyedév végén.

A gazdasági fellendülés keltetette optimizmus, tompítva a fent említett bizonytalansági tényezőkkel azt eredményezte, hogy megfordult a korábbi trend, vagyis hogy az alacsony kapitalizációjú részvények teljesítenek felül. A Morningstar nagy kapitalizációjú részvényeket tömörítő indexe 1,07 százalékot emelkedett a negyedévben, míg az alacsony kapitalizációjú index 2,66 százalékot csökkent, a vizsgált időszakban. Tehát, érdemes, a gazdasági fellendülés erősödésével összhangban a nagy kapitalizációjú részvényekre fókuszáló alapokat vásárolni. A befektetési stílusokat tekintve, azoka a befektetők jártak jól, akik a növekedési részvényekre összpontosító alapokat vásárolták. A legjobban a nagy kapitalizációjú növekedési részvények, és az ilyen befektetési politikájú alapok teljesítettek, indexük 2,08 százalékot emelkedett három hónap alatt.

Az amerikai részvénypiacon a negyedévben olyan blue chippek mint a Microsoft, az ExxonMobil, a Johnson & Johnson, valamint a General Electric teljesített kiemelkedően, örülhettek tehát azok a befektetők, akiknek az alapjaik jelentős hányadot tartottak a felsorolt részvényekből.