Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újdonságok a Top 21.-ben!

2004.07.20. 16:42
Kivárást hozott tehát a második negyedév, s a piacon jelen lévő számos bizonytalansági tényező miatt az elkövetkező negyedév bizonyára nem hoz jelentős változást a befektetési alapok piacán, főként a nyári hónapok ígérkeznek csendesnek. Ebben a környezetben csupán három befektetési alap cserélődött le a Fundaccess Top 21.-es listán, most ezekkel ismertetjük meg a befektetőket.
A kötvényalapok köre eggyel, a feltörekvő piaci kötvényeket vásárló Aberdeen Sovereign High Yield Bond alappal bővült. Az alap elsősorban a dél-amerikai régióra fókuszál, ebből adódóan egy kockázatos befektetési alapról van szó, mely vonzó teljesítményét annak köszönhető, hogy az említett régió politikai stabilitása és gazdasági kilátásai jelentősen javultak.

Bővebben azonban a listára felkerült két részvényalapról lesz szó. A Griffin Eastern European alapot 1998 nyarán indította a londoni székhelyű Griffin Capital Management. Az alap portfoliója regionálisan szemlélve meglehetősen letisztult, 50 százalékot képvisel Oroszország, 21 százalékot Lengyelország, 15 százalékot Magyarország, 14 százalékot pedig a Cseh Köztársaság tesz ki. Iparági tekintetben 41 százalékot tesz ki a távközlés, 28 százalékot a bankok, illetve 21 százalékot a kedvező kilátásokkal rendelkező energia szektor képvisel. Az Interneten elérhető portfoliók alapján talán aggasztónak tűnhet hogy a befektetések közel 4 százaléka Jukos részvényekben testesül meg. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a portfolió adatait negyedévente teszik közzé az alapkezelők, s miután a nyíltvégű alapokat aktívan kezelik, így a vállalattal kapcsolatos kedvezőtlen hírek hatására eladtak befektetéseikből. Így is az elmúlt 12 hónapban több mint 41 százalékkal növekedett a befektetési jegyek értéke, az elmúlt évben pedig 33 százalékos hozamot realizálhattak a befektetők, euróban számolva.

A harmadik újdonság ajánlati listánkon a Putnam US Small Cap Value Equity alap, melyet 2001.-ben indított a frankfurti Putnam alapkezelő társaság. Noha írásainkban azt hangsúlyoztuk, hogy a bizonytalan környezetben most a biztonságosabb instrumentumok a népszerűek a befektetők körében, ez az alacsony kapitalizációjú részvényeket vásárló alap átmenetet képezhet, hiszen nem a kockázatos növekedési hanem a biztonságosabb stabil fundamentális értékkel rendelkező észak-amerikai részvényeket vásárolja. Így is az alap 37 százalékos hozamot realizált az elmúlt 12 hónapban, míg az elmúlt évben 46 százalékkal növekedett a befektetési jegyek értéke, euróban számolva. A portfolió 23 százalékát pénzügyi részvények, 20 százalékát ciklikus fogyasztói javakat előállító cégek részvényei adják, hogy csak a legjelentősebbeket említsem, de megtalálhatók benne olyan kedvező kilátással rendelkező iparágak részvényei is mint a nyersanyag és energiaipar.