Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Újdonságok a Top 21.-ben!

2004.07.20. 16:42
Kivárást hozott tehát a második negyedév, s a piacon jelen lévő számos bizonytalansági tényező miatt az elkövetkező negyedév bizonyára nem hoz jelentős változást a befektetési alapok piacán, főként a nyári hónapok ígérkeznek csendesnek. Ebben a környezetben csupán három befektetési alap cserélődött le a Fundaccess Top 21.-es listán, most ezekkel ismertetjük meg a befektetőket.
A kötvényalapok köre eggyel, a feltörekvő piaci kötvényeket vásárló Aberdeen Sovereign High Yield Bond alappal bővült. Az alap elsősorban a dél-amerikai régióra fókuszál, ebből adódóan egy kockázatos befektetési alapról van szó, mely vonzó teljesítményét annak köszönhető, hogy az említett régió politikai stabilitása és gazdasági kilátásai jelentősen javultak.

Bővebben azonban a listára felkerült két részvényalapról lesz szó. A Griffin Eastern European alapot 1998 nyarán indította a londoni székhelyű Griffin Capital Management. Az alap portfoliója regionálisan szemlélve meglehetősen letisztult, 50 százalékot képvisel Oroszország, 21 százalékot Lengyelország, 15 százalékot Magyarország, 14 százalékot pedig a Cseh Köztársaság tesz ki. Iparági tekintetben 41 százalékot tesz ki a távközlés, 28 százalékot a bankok, illetve 21 százalékot a kedvező kilátásokkal rendelkező energia szektor képvisel. Az Interneten elérhető portfoliók alapján talán aggasztónak tűnhet hogy a befektetések közel 4 százaléka Jukos részvényekben testesül meg. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a portfolió adatait negyedévente teszik közzé az alapkezelők, s miután a nyíltvégű alapokat aktívan kezelik, így a vállalattal kapcsolatos kedvezőtlen hírek hatására eladtak befektetéseikből. Így is az elmúlt 12 hónapban több mint 41 százalékkal növekedett a befektetési jegyek értéke, az elmúlt évben pedig 33 százalékos hozamot realizálhattak a befektetők, euróban számolva.

A harmadik újdonság ajánlati listánkon a Putnam US Small Cap Value Equity alap, melyet 2001.-ben indított a frankfurti Putnam alapkezelő társaság. Noha írásainkban azt hangsúlyoztuk, hogy a bizonytalan környezetben most a biztonságosabb instrumentumok a népszerűek a befektetők körében, ez az alacsony kapitalizációjú részvényeket vásárló alap átmenetet képezhet, hiszen nem a kockázatos növekedési hanem a biztonságosabb stabil fundamentális értékkel rendelkező észak-amerikai részvényeket vásárolja. Így is az alap 37 százalékos hozamot realizált az elmúlt 12 hónapban, míg az elmúlt évben 46 százalékkal növekedett a befektetési jegyek értéke, euróban számolva. A portfolió 23 százalékát pénzügyi részvények, 20 százalékát ciklikus fogyasztói javakat előállító cégek részvényei adják, hogy csak a legjelentősebbeket említsem, de megtalálhatók benne olyan kedvező kilátással rendelkező iparágak részvényei is mint a nyersanyag és energiaipar.