Jusztin
13 °C
30 °C

Itthon: Újabb garantált alapok a piacon!

2004.04.09. 13:34
Rövid időn belül három új garantált befektetési alap jegyzése kezdődődhet meg. A HVB csoport immáron második tőkegarantált alapja jelenik meg a piacon, míg a K& H a Fix Plus 5-öt és a Dollar Fix alapokat indítja el.
Az, hogy három ilyen alap is indul a napokban, azt jelzi, hogy az alapkezelők kihasználjak a piaci lehetőségeket. Az állampapír-piaci kamatok csökkenése, a részvénypiac volatilitásának növekedése, továbbá az indexopciók árfolyamának emelkedése következtében a most indított alapokon realizálható haszon elmaradhat a korábban kibocsátott hasonló konstrukcióktól. Korábban ugyanis a magas hozamok lehetővé ették, hogy a tőke kisebb részét fektessék állampapírba az alapkezelők – biztosítva a tőkegaranciát, ezzel párhuzamosan, természetesen nagyobb részt fordíthattak opciók vásárlására, vonzó hozamot biztosítva a befektetőknek. Az állampapír piaci hozamok változása jelentősen módosíthatja az indexnövekményből a befektetők számára kifizethető hányadot. Ez korábban gyakorlatilag 100 százalék volt, de a továbbiakban mérséklődhet közelítve a nyugaton általános 75-65 százalékos szintet.

A CA Tőkegarantált Alap 2 április 15. és május 5 között jegyezhető. A hároméves, zárt végű konstrukció több tulajdonságában is eltér, öt hónappal korábban kibocsátott elődjétől. A CA Tőkegarantált Alap 2 esetében nem lesz hozamplafon, az alap által elért hozam 50-150 százalékát készhez kaphatja a befektető. A participációs ráta nagyságáról a jegyzés lezártakor dönt az alapkezelő, ám az alapkezelő reméli, hogy a jelenlegi környezet alapján a részesedés mértéke eléri a 100 százalékot. A másik újdonságot az jelenti, hogy az alap portfoliójában az S&P 500 és a Dow Jones EuroStoxx 50 mellett a Topix indexopciókat is találunk majd, miután az alapkezelő kimagasló teljesítményt vár az ázsiai piacoktól. A devizakockázatot fedezeti ügyletekkel védi ki az alapkezelő.

A K & H alapkezelő két új garantált alapot is indított, melyek április 15 és május 13 között jegyezhetők. A K & H Fix Plus 5 alap futamideje 3,5 év, a jegyzési minimum 200 000 forint; az alap teljesítménye az S&P 500 Indexet, a FTSE 100 Indexet, az DJ Euro Stoxx 50 és a Nikkei indexekből álló kosár teljesítményétől függ majd. A K & H Dollar Fix konstrukció futamideje 2 év, a befektetési jegyek névértéke 100 dollár.