Csődvédelmet kért a US Airways

MTI
2002.08.12. 09:29
A hetedik legnagyobb amerikai légitársaság, a US Airways vasárnap csődvédelmet kért, hogy visszatartsa hitelezőinek ostromát, amíg pénzügyeinek szanálásával vissza nem nyeri jövedelmezőségét.

A légitársaság a Virginia állambeli Alexandria csődbíróságán nyújtotta be kérelmét a csődtörvény 11. fejezete szerinti oltalomra, a tavaly szeptember 11-i terrortámadások következtében elszenvedett veszteségeire hivatkozva. A világ 14. legnagyobb légitársasága jelezte, hogy tovább üzemelteti járatait, fizeti alkalmazottait és szállítóit.

A csődvédelmi kérvényben a US Airways 7,81 milliárd dollár aktívumot és 7,83 milliárd dollár passzívumot tüntetett fel. Részvényeinek árfolyama a tavaly augusztusi 19,05 dollárról 2,45 dollárra zuhant.

A légitársaság a Credit First Boston és a Bank of America vezette pénzügyi csoporttól garanciát kapott 500 millió dollár hitel nyújtására. A Texas Pacific csoport továbbá hajlandó 200 millió dollárt befektetni a csődeljárásból majdan gyógyultan kikerülő légitársaság 38 százalékos részesedéséért.

Emellett a terrortámadások után a légitársaságok megsegítésére létrehozott szerv, a Légiszállítási Stabilizációs Tanács (ATSB) július elején 900 millió dollár erejéig állami kezességet vállalt a US Airways egymilliárd dolláros hitelfelvételére.

A US Airways 1,3 milliárd dolláros költségmegtakarításra törekszik, és reméli, hogy már 2003 első negyedében kijut a csődből. A pilóták és utaskísérők szakszervezetei már engedtek a bérekből. A technikusok most szándékoznak szavazni a társaság ajánlatáról, amely költséglefaragásokról tárgyal gépeinek bérbeadóival is.