Erzsébet
1 °C
4 °C

Csődvédelmet kért a US Airways

MTI
2002.08.12. 09:29
A hetedik legnagyobb amerikai légitársaság, a US Airways vasárnap csődvédelmet kért, hogy visszatartsa hitelezőinek ostromát, amíg pénzügyeinek szanálásával vissza nem nyeri jövedelmezőségét.

A légitársaság a Virginia állambeli Alexandria csődbíróságán nyújtotta be kérelmét a csődtörvény 11. fejezete szerinti oltalomra, a tavaly szeptember 11-i terrortámadások következtében elszenvedett veszteségeire hivatkozva. A világ 14. legnagyobb légitársasága jelezte, hogy tovább üzemelteti járatait, fizeti alkalmazottait és szállítóit.

A csődvédelmi kérvényben a US Airways 7,81 milliárd dollár aktívumot és 7,83 milliárd dollár passzívumot tüntetett fel. Részvényeinek árfolyama a tavaly augusztusi 19,05 dollárról 2,45 dollárra zuhant.

A légitársaság a Credit First Boston és a Bank of America vezette pénzügyi csoporttól garanciát kapott 500 millió dollár hitel nyújtására. A Texas Pacific csoport továbbá hajlandó 200 millió dollárt befektetni a csődeljárásból majdan gyógyultan kikerülő légitársaság 38 százalékos részesedéséért.

Emellett a terrortámadások után a légitársaságok megsegítésére létrehozott szerv, a Légiszállítási Stabilizációs Tanács (ATSB) július elején 900 millió dollár erejéig állami kezességet vállalt a US Airways egymilliárd dolláros hitelfelvételére.

A US Airways 1,3 milliárd dolláros költségmegtakarításra törekszik, és reméli, hogy már 2003 első negyedében kijut a csődből. A pilóták és utaskísérők szakszervezetei már engedtek a bérekből. A technikusok most szándékoznak szavazni a társaság ajánlatáról, amely költséglefaragásokról tárgyal gépeinek bérbeadóival is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?