Rövid életűek az euróbankjegyek

euractiv.hu
2002.08.12. 12:41
A német központi bank szakértői szerint a márkát átlagosan kétszer-háromszor több ideig lehetett használni, mint vékonyabb euróbankókat. A Bundesbank szakemberei nem véletlenül kifogásolják az új bankjegyek minőségét, ugyanis a közös európai valuta év elejei bevezetése óta 50 millió euróbankót kellett a központi banknak bezúzatnia, mert azok nem bírták a mindennapos használatot.

A Bundesbank illetékesei szerint az euróbankjegyek jóval hamarabb szakadnak el, gyűrődnek össze vagy kopnak el, mint az egykori nemzeti valuta, a márka papírpénzei. Sok euróbankót alig három hónapig lehetett használni - állítják a szakemberek.

A problémát az okozza, hogy az új valuta bankói jóval vékonyabbak, mint amilyenek a márkáé voltak. A Bundesbank bankjegyek minőségét ellenőrző kiválogató automatái jóval több euróbankjegyet találnak nem megfelelőnek, mint tették azt a márka esetében - írja a The Times.

Az euró bankjegyei a pénzautomatáknak is gondokat okoznak. A papírpénzen lévő festékanyag ugyanis könnyen lekopik, és ez meghibásodást okoz a gépeknek.

A német bankárok az euróbankók méreteire is panaszkodnak, ugyanis az új valuták valamivel nagyobbak, mint a márkák, ezért kilógnak a pénztárcákból, amit a takarékos németek emiatt nem akarnak kicserélni. Így viszont az elöl lévő bankjegyek félig cafatokra szakadnak.