Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Rövid életűek az euróbankjegyek

euractiv.hu
2002.08.12. 12:41
A német központi bank szakértői szerint a márkát átlagosan kétszer-háromszor több ideig lehetett használni, mint vékonyabb euróbankókat. A Bundesbank szakemberei nem véletlenül kifogásolják az új bankjegyek minőségét, ugyanis a közös európai valuta év elejei bevezetése óta 50 millió euróbankót kellett a központi banknak bezúzatnia, mert azok nem bírták a mindennapos használatot.

A Bundesbank illetékesei szerint az euróbankjegyek jóval hamarabb szakadnak el, gyűrődnek össze vagy kopnak el, mint az egykori nemzeti valuta, a márka papírpénzei. Sok euróbankót alig három hónapig lehetett használni - állítják a szakemberek.

A problémát az okozza, hogy az új valuta bankói jóval vékonyabbak, mint amilyenek a márkáé voltak. A Bundesbank bankjegyek minőségét ellenőrző kiválogató automatái jóval több euróbankjegyet találnak nem megfelelőnek, mint tették azt a márka esetében - írja a The Times.

Az euró bankjegyei a pénzautomatáknak is gondokat okoznak. A papírpénzen lévő festékanyag ugyanis könnyen lekopik, és ez meghibásodást okoz a gépeknek.

A német bankárok az euróbankók méreteire is panaszkodnak, ugyanis az új valuták valamivel nagyobbak, mint a márkák, ezért kilógnak a pénztárcákból, amit a takarékos németek emiatt nem akarnak kicserélni. Így viszont az elöl lévő bankjegyek félig cafatokra szakadnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?