Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétezer állást szüntet meg az American Airlines

MTI
2002.08.14. 09:50
Bő fél év alatt hétezer állást akar megszüntetni az Egyesült Államok legnagyobb légitársasága, az American Airlines (AA). Ez a jelenlegi létszám közel 7 százaléka. A társaság kapacitásainak csökkentését is szükségesnek látja, az ideihez képest legalább 9 százalékkal - derült egy kedden kiadott vállalati jelentésből.

Az American Airlines a nagy amerikai légitársaságok többségénél jobban állt ellen a tavaly szeptemberi terrortámadásokat követő légiközlekedési válságnak. Húsz százalékos létszámcsökkentést hajtott végre, és bár a múlt év végére súlyosan veszteséges lett, az idei év elején még az is felmerült, hogy hamarosan bővíti állományát.

Az elmúlt üzleti év teljes vesztesége végül meghaladta az 1,7 milliárd dollárt. Ha a most tervezett létszám- és flottacsökkentést maradéktalanul végrehajtják, akkor éves szinten mintegy 1,1 milliárd dollárt tudnak megtakarítani.

Az American Airlines bejelentése csak néhány nappal követi a US Airways, az American Airlines egyik kisebb konkurensének csődvédelmi kérelmét, és amerikai sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy az ország második számú légitársasága, az Uniterd Airlines is csődöt jelent hamarosan.