Hétezer állást szüntet meg az American Airlines

MTI
2002.08.14. 09:50
Bő fél év alatt hétezer állást akar megszüntetni az Egyesült Államok legnagyobb légitársasága, az American Airlines (AA). Ez a jelenlegi létszám közel 7 százaléka. A társaság kapacitásainak csökkentését is szükségesnek látja, az ideihez képest legalább 9 százalékkal - derült egy kedden kiadott vállalati jelentésből.

Az American Airlines a nagy amerikai légitársaságok többségénél jobban állt ellen a tavaly szeptemberi terrortámadásokat követő légiközlekedési válságnak. Húsz százalékos létszámcsökkentést hajtott végre, és bár a múlt év végére súlyosan veszteséges lett, az idei év elején még az is felmerült, hogy hamarosan bővíti állományát.

Az elmúlt üzleti év teljes vesztesége végül meghaladta az 1,7 milliárd dollárt. Ha a most tervezett létszám- és flottacsökkentést maradéktalanul végrehajtják, akkor éves szinten mintegy 1,1 milliárd dollárt tudnak megtakarítani.

Az American Airlines bejelentése csak néhány nappal követi a US Airways, az American Airlines egyik kisebb konkurensének csődvédelmi kérelmét, és amerikai sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy az ország második számú légitársasága, az Uniterd Airlines is csődöt jelent hamarosan.