Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fokozta a német exportot az euró bevezetése

euractiv.hu
2002.08.14. 10:11
Jelentősen megélénkült az eurózóna országaiba irányuló német export az euró 1999-es, még csak elszámolásokra vonatkozó bevezetése óta - áll a német gazdaságkutató intézet legújabb jelentésében.

A beszámoló szerint az euróövezetbe irányuló német export 1999-ben hét, 2000-ben 15,3, tavaly - a recesszió ellenére is - 3,8 százalékkal bővült.

Bár az euróbevezetés hatásának részletes vizsgálatához még nem telt el elég idő, azonban valószínűsíthető, hogy a német exportőrök a csökkenő tranzakciós költségek és a fokozódó piaci transzparencia révén máris haszonélvezői az euró bevezetésének - szól a jelentés.

A német gazdaságkutató intézet szerint azt még tisztázásra vár, hogy az euró megjelenése a valutaunió országai közötti kereskedelmet azonos mértékben fokozta, vagy egyes tagállamok jobban profitáltak a közös valuta bevezetésének hatásából - írja a Yahoo! Deutschland.

Mint ismert, Németország gazdasága erősen függ külkereskedelmének alakulásától. Az export részesedése a bruttó hazai termékből jelenleg 34 százalék feletti. Németország eurózón belüli legfontosabb kereskedelmi partnere Franciaország, Olaszország, Hollandia, Ausztria, Belgium és Spanyolország.