Aliz
6 °C
14 °C

Prodi: megkerülhetetlen a stabilitási paktum szabályrendszere

euractiv.hu
2002.08.14. 13:18
Az Európai Bizottság elnöke úgy látja: az eurózóna monetáris stabilitásának garantálására megalkotott stabilitási és növekedési paktum jól funkcionál. Romano Prodi szerint a paktum kritériumai nélkülözhetetlenek.

A La Stampa című olasz újságnak adott interjújában Prodit arról kérdezték, hogy a stabilitási és növekedési paktum nem tehető-e részben felelőssé a gazdasági krízisért. A Bizottság elnöke határozott nemmel válaszolt, szerinte a stabilitás paktum jól működik, amit az is bizonyít, hogy az euró bevezetéséhez köthető inflációnövekedés elenyészőnek tekinthető. Prodi szerint a közös európai valuta a gazdasági stabilitás előmozdítója.

Prodi kifejtette: nem aggódik amiatt, hogy számos közgazdász a stabilitási egyezmény szigorú szabályainak enyhítését javasolja. Prodi szerint szükségesek a paktum kritériumai. "Nem hiszem, hogy a tagállamok a paktum egy konkrét alternatíváján gondolkodnának" - szögezte le.

Mint ismert, az euró stabilitását veszélyeztető tagállami deficitek megakadályozására létrehozott stabilitási paktum előírásait az utóbbi időben több bírálat érte túlzott szigorúsága miatt, illetve azért, hogy azok visszafogják a gazdasági növekedést elősegítő kormányzati programokat.

A paktum kritériumai szerint a tagállamoknak 2004-re egyensúlyközeli helyzetbe kell hozniuk költségvetésüket, ami komoly kihívást jelent négy tagállam, Franciaország, Olaszország, Németország és Portugália gazdasága számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?