Ödön
1 °C
11 °C

A dán polgárok számára nem az EU a fő prioritás

euractiv.hu
2002.08.15. 10:46
A dán kormány fő prioritásának az uniós ügyeket és a soros EU-elnökség ellátását tekinti. A dán polgárok számára azonban más kérdések fontosak, csak 14,1 százalékuk tartja az EU-ügyeket kiemelten fontos területnek.

Közvélemény-kutatási adatok szerint a dán szavazópolgárok 62,4 százaléka úgy véli, hogy a dán politikának az egészségügy helyzetét kellene fő prioritásként kezelnie. Második helyre, az oktatás (39,6 százalék tartotta legfőbb ügynek) került, amit a bűnözés és a környezetvédelem (37,4 százalék), valamint a bevándorlás, menekültügy (32,6 százalék) kérdése követett, az EU-t pedig csak a szavazók 14,1 százaléka véli elsőrendű kérdésnek - írja a Politiken című lap.

A skandináv ország Európa-ügyi minisztere, Bertel Haarder nem lepődött meg a felmérés eredményén, miszerint az uniós ügyeket csupán miden hetedik dán tartja fő prioritásnak. "Ha negatív oldalát nézzük, akkor azt látjuk, hogy a szavazópolgárok számára közömbös az EU. De ennek van egy pozitív vetülete is, miszerint az EU mindennapi életünk megkérdőjelezhetetlen részévé vált" - vélekedett a miniszter.

Mint ismert, Dánia soros uniós elnökségének legfőbb feladatának a csatlakozási tárgyalások lezárását tekinti, hogy a decemberi koppenhágai csúcson döntés születhessen az új tagok befogadásáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?