A dán polgárok számára nem az EU a fő prioritás

euractiv.hu
2002.08.15. 10:46
A dán kormány fő prioritásának az uniós ügyeket és a soros EU-elnökség ellátását tekinti. A dán polgárok számára azonban más kérdések fontosak, csak 14,1 százalékuk tartja az EU-ügyeket kiemelten fontos területnek.

Közvélemény-kutatási adatok szerint a dán szavazópolgárok 62,4 százaléka úgy véli, hogy a dán politikának az egészségügy helyzetét kellene fő prioritásként kezelnie. Második helyre, az oktatás (39,6 százalék tartotta legfőbb ügynek) került, amit a bűnözés és a környezetvédelem (37,4 százalék), valamint a bevándorlás, menekültügy (32,6 százalék) kérdése követett, az EU-t pedig csak a szavazók 14,1 százaléka véli elsőrendű kérdésnek - írja a Politiken című lap.

A skandináv ország Európa-ügyi minisztere, Bertel Haarder nem lepődött meg a felmérés eredményén, miszerint az uniós ügyeket csupán miden hetedik dán tartja fő prioritásnak. "Ha negatív oldalát nézzük, akkor azt látjuk, hogy a szavazópolgárok számára közömbös az EU. De ennek van egy pozitív vetülete is, miszerint az EU mindennapi életünk megkérdőjelezhetetlen részévé vált" - vélekedett a miniszter.

Mint ismert, Dánia soros uniós elnökségének legfőbb feladatának a csatlakozási tárgyalások lezárását tekinti, hogy a decemberi koppenhágai csúcson döntés születhessen az új tagok befogadásáról.