Csőd közelében a UPC

MTI
2002.08.15. 12:17
Lehet, hogy kénytelen lesz csődeljárást kérni maga ellen a holland United Pan-Europe Communications NV (UPC) kábeltévé-szolgáltató, ha nem sikerül végleges egyezségre jutnia adóssága átrendezéséről - közölte csütörtökön a cég.

A legnagyobb európai kábeltévés műsortovábbító közölte azt is: ha elmarad a hitelezőkkel elvi szinten már kidolgozott egyezmény véglegesítése, a cég esetleg törlesztési moratóriumért is folyamodhat.

A UPC-nek 10,7 milliárd eurós adóssága van. A vállalat júliusban közölte: javaslat szintjén összeállt egy adósságátrendezési program, amely szerint a UnitedGlobalCom Inc., az anyavállalat a birtokában lévő 2,6 milliárd dollárnyi UPC-kötvényt és egyéb adósságot 65,5 százaléknyi UPC-részvényre cseréli, más befektetők pedig 2,9 milliárd dollárnyi további vállalati kötvényért 32,5 százaléknyit kapnának a cég részvényeiből - írta a Dow Jones gazdasági hírszolgálat.

A UPC szerdán jelentette be, hogy működési és - most először - nettó szinten is nyereséges volt a második negyedévben, jóllehet a profit elérését jelentős egyszeri tételek segítették. A cég maga is utalást tett a második negyedévi nyereségesség egyszeri mivoltára, mondván: az év egészére nem számol nettó profittal.

A UPC részvénye csütörtök délelőtt 9,09 százalékos veszteséggel 10 eurócent volt az amszterdami Euronext-tőzsdén. A cég piaci tőkeértéke, amely két éve még 35 milliárd euró volt, jelenleg alig 50 millió euró.