Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A britek fele nem tudja mennyit ér az euró

euractiv.hu
2002.08.16. 10:22
Az FX Currency Services kutatás eredménye azt mutatja: az euró bevezetését tervező londoni kormánynak még bőven van mit tennie a közös európai valuta népszerűsítésével kapcsolatban.

A kutatás szerint a britek 47 százaléka nincs tisztában az euró értékével. Az árfolyamot nem ismerő megkérdezettek átlagolt becslése szerint egy font több mint hét(!) euróba kerül (a kutatás idejekor 1 font 1,53 eurót ért).

A kétezer megkérdezettnek csupán 12 százaléka tudta, hogy egy font 1,45-1,6 eurónak (idén ebben a sávban mozgott az árfolyam) felel meg. Meglepő módon Skóciában - ahol a korábbi felmérések szerint a legmagasabb az euró bevezetésének támogatottsága - az átlag-felnőtt azt hiszi, hogy egy font több mint 13 eurót ért. A nemek szerinti összehasonlításból kiderül: a nők 59, a férfiak 35 százaléka nincs tisztában az euró árfolyamával.

A felmérés eredménye ismét azt bizonyítja, hogy a britek nem nagyon lelkesednek az euróért (jelenleg csupán egy harmaduk támogatja a közös pénz bevezetését). A felmérést végző FX Currency Services igazgatója szerint, ha az átlag-brit azt hiszi, hogy a font ötször annyi eurót ér, mint a valóságban, akkor a londoni kormánynak igen sok felvilágosító tennivalója lesz, mielőtt az euró bevezetését javasolva kiírná a népszavazást.