Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A britek fele nem tudja mennyit ér az euró

euractiv.hu
2002.08.16. 10:22
Az FX Currency Services kutatás eredménye azt mutatja: az euró bevezetését tervező londoni kormánynak még bőven van mit tennie a közös európai valuta népszerűsítésével kapcsolatban.

A kutatás szerint a britek 47 százaléka nincs tisztában az euró értékével. Az árfolyamot nem ismerő megkérdezettek átlagolt becslése szerint egy font több mint hét(!) euróba kerül (a kutatás idejekor 1 font 1,53 eurót ért).

A kétezer megkérdezettnek csupán 12 százaléka tudta, hogy egy font 1,45-1,6 eurónak (idén ebben a sávban mozgott az árfolyam) felel meg. Meglepő módon Skóciában - ahol a korábbi felmérések szerint a legmagasabb az euró bevezetésének támogatottsága - az átlag-felnőtt azt hiszi, hogy egy font több mint 13 eurót ért. A nemek szerinti összehasonlításból kiderül: a nők 59, a férfiak 35 százaléka nincs tisztában az euró árfolyamával.

A felmérés eredménye ismét azt bizonyítja, hogy a britek nem nagyon lelkesednek az euróért (jelenleg csupán egy harmaduk támogatja a közös pénz bevezetését). A felmérést végző FX Currency Services igazgatója szerint, ha az átlag-brit azt hiszi, hogy a font ötször annyi eurót ér, mint a valóságban, akkor a londoni kormánynak igen sok felvilágosító tennivalója lesz, mielőtt az euró bevezetését javasolva kiírná a népszavazást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!