Az ősz mentheti meg az idegenforgalmat

MTI
2002.08.16. 11:08
Idegenforgalmi szempontból sem július, sem augusztus nem lesz jó, de a szakértői becslések szerint az őszi hónapok pozitív korrekciót hozhatnak - mondta Budai Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatóján.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nyári szezon első hónapjában az ország kereskedelmi szálláshelyein 677 ezer vendéget és 2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami mindkét esetben 4 százalékos csökkenés az előző év júniusához képest.

Az első félévben összesen 2,6 millió vendég 7,2 millió vendégéjszakát töltött el Magyarország kereskedelmi szálláshelyein. A vendégek száma a tavalyival azonos szinten maradt, míg a vendégéjszakák száma 1,6 százalékkal csökkent.

Budai Zoltán elmondta: az idei Forma 1-es verseny sem lesz kiemelkedő idegenforgalmi szempontból, egyrészt az árvíz miatt, másrészt pedig azért, mert a világbajnokság már eldőlt. Hozzátette: az árvíz elsősorban azokat az országokat sújtotta legerőteljesebben, ahonnan a legtöbb érdeklődőt várták a szervezők.

Somogyi Zoltán, a Magyar Turizmus Rt. (MT) igazgatóságának elnöke az eseményen elmondta: az MT Rt. a szakmai szervezetek közreműködésével akciótervet dolgozott ki a nemzetközi turizmusban tapasztalható recesszió ellensúlyozására, valamint a magyarországi idegenforgalom eredményeinek javítására.

Somogyi hozzátette: a finanszírozásra 1 milliárd forint áll a társaság rendelkezésére. Mint mondta, az akcióterv célja a magyarországi utószezon és a 2003-as évi előszezon forgalmának serkentése.