Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emelkedett a háztartások életszínvonala

MTI
2002.08.21. 09:26
A tíz évig tartó recesszió után 1997-ben a háztartások életszínvonala ismét emelkedni kezdett - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) "Családi költségvetés, 2000" című kiadványában.

A reáljövedelem emelkedése 2000-es 3 százalékos növekedését követte a fogyasztás bővülése is - derül ki a háztartási költségvetési felvételből származó adatokból. Ez elsősorban a tartós fogyasztási cikkekkel való ellátottságban, s a lakásfelszereltségi mutatók jelentős javulásában mutatkozott meg - vélik a statisztikusok.

Az egy főre jutó nettó jövedelem 2000-ben 424.596 forint volt átlagosan. A KSH a lakosságot egy főre jutó jövedelem alapján tíz tizedbe sorolja: a legalacsonyabb népességtizedben 167.210 forint, míg a tizedik tizedben 938.083 forint az átlag. A bruttó összjövedelmen belül a munkajövedelem átlagosan 70 százalék, a társadalmi jövedelmek aránya pedig 29 százalék. Az első tizedben a társadalmi jövedelmek aránya 55 százalékos, míg a tizedikben mindössze 12 százalék volt 2000-ben.

A KSH szerint az utóbbi évtized jelentős infrastrukturális fejlesztéseinek következtében a háztartások telekommunikációs lehetőségei gyors ütemben javultak: 1999-ben a háztartások 77, 2000-ben 80 százaléka rendelkezett telefonvonallal, a mobiltelefonnal való ellátottság 22 százalékos volt. A mobil készülékek száma a háztartásokban egy év alatt megduplázódott, és 2000-ben elérte a 27-et 100 háztartásonként.

A gazdasági növekedés és a javuló életkörülmények következtében a magyar háztartások tartós fogyasztási cikkeinek állománya jelentősen növekedett. Száz háztartásra 14 számítógép, 50 videó, 49 mikrohullámú sütő és 110 színes tévé jutott 2000-ben.

Az élelmiszer-fogyasztás aránya az összkiadáson belül 1997-ben csökkenni kezdett, s 2000-ben már csak 28,6 százalékos volt - a legalacsonyabb százalék a háztartási költségvetési felvétel 50 éves története során. Élelmiszerre 2000-ben átlagosan 144.525 forintot költött egy személy.

A KSH szerint nőttek a lakásfenntartási kiadások a háztartási energia, a kommunális szolgáltatások árszínvonalának emelkedése miatt. A lakásfenntartási kiadások egy főre vetítve meghaladták a 73 ezer forintot tavalyelőtt.

A legnagyobb mértékben a ruházkodásra, háztartási felszerelésekre, művelődésre, üdülésre és szórakozásra fordított kiadások csökkentek. Tavaly előtt ezekre összesen egy főre vetítve 71.629 forintot költöttek. Gyors ütemben növekedtek azonban a közlekedési-hírközlési és az egészségügyi kiadások, amelyek 2000-ben elérték a 87 ezer forintot.

Területi összehasonlításban a háztartások fogyasztási színvonala a közép-magyarországi régióban és a Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb, ami - a statisztikusok szerint - feltehetően a térségben jelenlévő külföldi befektetések és a jobb foglalkoztatási lehetőségek következménye.