Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Deutsche Telekom leírhatja a Matávot

Napi Online
2002.08.21. 09:31
A Deutsche Telekom (DT) ma teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését, amiben a Bloomberg konszenzus szerint 1,46 milliárd euró veszteségről számolhat be. Az elemzők arra számítanak, hogy a DT leírásokat eszközölt európai mobil licencein, és a Matáv Rt.-beli 60 százalékos részesedése értékét is leszállította. Az utóbbi napokban a nemzetközi sajtóban is felerősödtek a Westel és a Matáv sorsával kapcsolatos találgatások.

A Deutsche Telekom a várakozások szerint az egymást követő negyedik negyedévben számol majd be veszteségről ma megjelenő gyorsjelentésében. Az üzemi tevékenység mellett ezúttal a jelentést a különböző érdekeltségek leértékelései határozhatják meg. Ezek között első helyen szerepelhetnek az európai, harmadik generációs mobillicencek, valamint a Matávban birtokolt, és részvényenként valamivel 1200 forint fölötti könyvértékű, 60 százalékos részesedés.

További tétel a France Télécomban lévő 1,8 százalékos részvénycsomag, aminek értéke 680 millió euróval csökkent. A leírásokat részben ellensúlyozza a PT Satelit Palapa Indonesiában lévő részesedésének eladásán elért nyereség, a DT által igénybe vehető adókedvezmény pedig egyes elemzők szerint pozitívra is fordíthatja a rendkívüli tételek egyenlegét.

Az utóbbi napokban felerősödtek a DT kelet-európai érdekeltségeivel, így a Matávval és a Westellel kapcsolatos találgatások. A mobilüzletág egységesítéséről szóló tervek valóban a Westel "elcsatolásával" járhatnak, azt viszont a DT szóvivője a Financial Times kérdésére határozottan cáfolta, hogy eladnák a kelet-európai érdekeltségeket. A bizonytalanság várhatóan még néhány hónapig fennmarad, cég vezetői ugyanis csak novemberben számolnak be átalakítási terveikről.