Piroska
3 °C
4 °C

A Deutsche Telekom leírhatja a Matávot

Napi Online
2002.08.21. 09:31
A Deutsche Telekom (DT) ma teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését, amiben a Bloomberg konszenzus szerint 1,46 milliárd euró veszteségről számolhat be. Az elemzők arra számítanak, hogy a DT leírásokat eszközölt európai mobil licencein, és a Matáv Rt.-beli 60 százalékos részesedése értékét is leszállította. Az utóbbi napokban a nemzetközi sajtóban is felerősödtek a Westel és a Matáv sorsával kapcsolatos találgatások.

A Deutsche Telekom a várakozások szerint az egymást követő negyedik negyedévben számol majd be veszteségről ma megjelenő gyorsjelentésében. Az üzemi tevékenység mellett ezúttal a jelentést a különböző érdekeltségek leértékelései határozhatják meg. Ezek között első helyen szerepelhetnek az európai, harmadik generációs mobillicencek, valamint a Matávban birtokolt, és részvényenként valamivel 1200 forint fölötti könyvértékű, 60 százalékos részesedés.

További tétel a France Télécomban lévő 1,8 százalékos részvénycsomag, aminek értéke 680 millió euróval csökkent. A leírásokat részben ellensúlyozza a PT Satelit Palapa Indonesiában lévő részesedésének eladásán elért nyereség, a DT által igénybe vehető adókedvezmény pedig egyes elemzők szerint pozitívra is fordíthatja a rendkívüli tételek egyenlegét.

Az utóbbi napokban felerősödtek a DT kelet-európai érdekeltségeivel, így a Matávval és a Westellel kapcsolatos találgatások. A mobilüzletág egységesítéséről szóló tervek valóban a Westel "elcsatolásával" járhatnak, azt viszont a DT szóvivője a Financial Times kérdésére határozottan cáfolta, hogy eladnák a kelet-európai érdekeltségeket. A bizonytalanság várhatóan még néhány hónapig fennmarad, cég vezetői ugyanis csak novemberben számolnak be átalakítási terveikről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!