Sikeres az ír zacskóadó

MTI
2002.08.21. 16:11
Kilencven százalékkal csökkent a műanyag bevásárlózacskók használata az írországi üzletekben az öt hónapja bevezetett környezetvédelmi adó miatt.

A boltok által zacskónként felszámolt 10 pennys ár öt hónap alatt 2,25 millió fonttal gazdagította az ír kincstárt. - Még ennél az összegnél is nagyobb azonban az a haszon, amely a használt zacskók szeméthegyének csökkenéséből fakad - hangoztatta Martin Cullen ír környezetvédelmi miniszter a BBC rádiónak nyilatkozva.

A környezetvédelmi adó márciusi bevezetése előtt az ír vásárlók évente 1,2 milliárd műanyag zacskót használtak fel. Martin Cullen közölte: a zacskóadó sikeressége mutatja, hogy a környezetvédelem érdekében szükség van ilyesféle intézkedésekre. Rámutatott: a zacskók tömeges használata azonnal visszaesett, a környezetben ennek máris jól látható jelei vannak.

Cullen szerint, ha a zacskó-felhasználás ilyen mértékű marad, az államkincstár évi 6,5 millió fonttal gazdagodik, amit az ír kormány környezetvédelmi programokra kíván költeni. Az egyik első lépés egy hivatal alakítása lenne, amely a környezetvédelmi intézkedések érvényre juttatásáért lesz felelős.