Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikeres az ír zacskóadó

MTI
2002.08.21. 16:11
Kilencven százalékkal csökkent a műanyag bevásárlózacskók használata az írországi üzletekben az öt hónapja bevezetett környezetvédelmi adó miatt.

A boltok által zacskónként felszámolt 10 pennys ár öt hónap alatt 2,25 millió fonttal gazdagította az ír kincstárt. - Még ennél az összegnél is nagyobb azonban az a haszon, amely a használt zacskók szeméthegyének csökkenéséből fakad - hangoztatta Martin Cullen ír környezetvédelmi miniszter a BBC rádiónak nyilatkozva.

A környezetvédelmi adó márciusi bevezetése előtt az ír vásárlók évente 1,2 milliárd műanyag zacskót használtak fel. Martin Cullen közölte: a zacskóadó sikeressége mutatja, hogy a környezetvédelem érdekében szükség van ilyesféle intézkedésekre. Rámutatott: a zacskók tömeges használata azonnal visszaesett, a környezetben ennek máris jól látható jelei vannak.

Cullen szerint, ha a zacskó-felhasználás ilyen mértékű marad, az államkincstár évi 6,5 millió fonttal gazdagodik, amit az ír kormány környezetvédelmi programokra kíván költeni. Az egyik első lépés egy hivatal alakítása lenne, amely a környezetvédelmi intézkedések érvényre juttatásáért lesz felelős.