Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnyvvizsgálónak kell átvilágítania a Magyar Fejlesztési Bankot

MTI
2002.08.22. 10:42
Részletes belső vizsgálattal és a felelősök megnevezésével kell lefolytatnia belső vizsgálatát a Magyar Fejlesztési Banknak azzal kapcsolatban, hogy mekkora céltartalékképzésigény merülhet pótlólagosan fel a banknál - áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) Magyar Tőkepiacban közzétett határozatában.

A határozat szerint a banknak 30 napon belül meg kell határoznia az esetlegesen felmerült céltartalékképzési igényét, illetve értékvesztés-elszámolással kapcsolatos kötelezettségeit. Az okok feltárása érdekében független könyvvizsgálót kell alkalmaznia a belső vizsgálat lefolytatásához, és amennyiben az többlettartalékigényt állapít meg, a mulasztásért felelős személyeket 30 napon belül, rendkívüli adatszolgáltatás keretében meg kell neveznie és a vizsgálat eredményét meg kell küldenie a felügyeletnek.

A vizsgálatnak ki kell terjednie arra is, hogy a banknál maradéktalanul betartották-e az üzleti és banktitokkal kapcsolatos jogszabályi előírásokat.

A határozat annak nyomán született, hogy a Magyar Fejlesztési Bank közlemúltban kinevezett elnöke, Zdeborsky György az egyik napilapban azt nyilatkozta, hogy becslése szerint nem elképzelhetetlen, hogy a bank cértartalékhiánya eléri a 150 milliárd forintot. A banktól származó, friss információink szerint a hiány még ennél az összegnél is magasabb lehet, minthogy a bank választott könyvvizsgálója, a KPMG 2001-ről szóló jelentése is számos helyen utalt már a banknál tapasztalt hiányosságokra.

Másrészt a kormány elképzelése szerint a banknak meg kell tisztítania portfólióját, s cégeit át kell adnia a privatizációs szervezetnek. Arról azonban még nincs döntés, hogy milyen áron -vagy esetleg ellentételezés nélkül kerülnek-e át az ÁPV. Rt.-hez.

Az is komoly céltartaléképzési igényt jelenthet, hogy a cégek ugyan elkerülnek a banktól, de azok hitelei az MFB könyveit terhelik továbbra is, amelyre viszont újabb céltartalékot kell képeznie a banknak.