Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU-t aggasztják a tagjelöltek korrupt közbeszerzési eljárásai

MTI
2002.08.22. 13:17
Az EU számára súlyos gondot okoz a közbeszerzési eljárások körül Szlovákiában és más tagjelölt országokban is tapasztalható korrupció, mert az eltorzítja az üzleti környezetet - írta csütörtöki számában a Financial Times.

A brit gazdasági lap kontinentális kiadásában közölt elemzés utal arra, hogy Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő két hónapja ilyen ügy miatt menesztette Jozef Macejko közlekedési minisztert. Ő 1998 óta már a negyedik kormánytag volt, akinek közbeszerzési eljárással kapcsolatos botrány miatt kellett távoznia.

De nem csak a közbeszerzésekről van szó. Az EU-tagságra való felkészülés folyamatában rengeteg lehetőség kínálkozik az uniós előcsatlakozási alapokkal való visszaélésekre is. A tagjelöltek közül tavaly Szlovákia lett az első, ahol Brüsszel korrupció gyanúja miatt egy időre felfüggesztette az előcsatlakozási támogatások folyósítását.

Az uniós jog más részeivel ellentétben a közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályokat a tagjelölteknek csatlakozásuk pillanatától alkalmazniuk kell. Ennek megfelelően a jelenlegi szlovák kormány is nagyon igyekszik, hogy szakítson elődje gyakorlatával, de a hivatali ideje alatt kötött minden egyes privatizációs ügyletet vagy jelentősebb szerződést így is élénk viták kísérték - állapítja meg a Financial Times.

Papíron Szlovákia már most is alkalmazza a közbeszerzésekre érvényes uniós normákat: a közép-európai tagjelöltek közül elsőként alkotott erről szóló törvényt, és - ugyancsak több más tagjelöltet megelőzve - közbeszerzési hivatalt is létrehozott, amely felügyel a végrehajtásra.

A londoni lap által idézett ügyvédek szerint azonban a törvény homályos, elvont, nincs megtámogatva megfelelő végrehajtási utasításokkal, a hozzá csatolt módosítások sorától pedig csak még zavarosabb lett. Ráadásul az alkalmazása sem egységes, mert az egyes állami intézmények saját jogszabály-értelmezésétől függ - mondta a lapnak Peter Mihok, a szlovák kereskedelmi kamara elnöke.

De míg a központi kormány legalább a tömegtájékoztatás reflektorfényében működik, feltételezések szerint a visszaélések még elterjedtebbek helyi szinten, ahol a szerződéseket gyakran mesterségesen feldarabolják, hogy megfeleljenek a törvényben előírt küszöbértékeknek - fűzik hozzá a tudósítók.