A svájci kormány idén csak 0,5 százalékos növekedést vár

MTI
2002.08.22. 15:11
A svájci kormány a márciusban jelzett egy százalékról fél százalékra csökkentette az ország idei gazdasági növekedésére adott prognózisát, és közölte, hogy a kabinet várakozása szerint a jövő évi növekedés sem lesz olyan gyors ütemű, mint eddig gondolták.

A módosítást azzal indokolták, hogy a világgazdaság sem élénkül meg a várt mértékben az idén, s előre láthatóan jövőre sem, márpedig az ország minden más európai államnál jobban ráutalt külkereskedelmére (a svájci GDP 45 százalékát adja az export), azaz határozottan megérzi a külpiacok gyengélkedését.

A svájci frank túl erős, a külföldi kereslet pedig lanyha, nem utolsó sorban a fő vevő, Németország gyenge konjunktúrája miatt - írja a Reuters. A beruházások 8 százalékos csökkenésére kell idén számítani, az export is visszaesik 0,3 százalékkal.

A kormány 2003-ra eddigi 2 százalékos GDP-növekedési előrejelzését most 1,7 százalékra csökkentette, mivel megítélése szerint a tavaszra jelzett gazdasági fellendülés legalább két negyedévet várat magára.