Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az USA részlegesen visszavonta az acélipari védővámokat

MTI
2002.08.23. 13:19
Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy az amerikai kormány csütörtökön részlegesen visszavonta a védővámokat az acéltermékekre, de közölte, hogy egyelőre fenntartja a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) tett panaszát.

Az amerikai kormány számos acélterméket kivont a védővám alól: most már az EU acélexportjának több mint a fele mentesül - állapította meg az EU végrehajtó testülete, de követelte, hogy az Egyesült Államok vonja vissza a többi termékre is a vámot, mert az ellentétes a WTO szabályaival. Addig az EU fenntartja panaszát, és várja a WTO döntését. Ez aligha várható az év vége előtt.

Az EU szerint törvénysértő a márciusban bevezetett, 30 százalékig terjedő amerikai importvám az acéltermékekre, és a brüsszeli álláspont szerint az elvileg évi 4 milliárd dollár kereskedelmi veszteséget okozhat az unió 15 tagállamának.

Az EU bizottsága közölte, hogy tanulmányozza a legújabb amerikai mentesítéseket, és szeptember közepén terjeszti ajánlását az unió miniszteri tanácsa elé arról, hogy milyen ellenintézkedéseket tegyenek a megmaradt amerikai vámok miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!