Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA részlegesen visszavonta az acélipari védővámokat

MTI
2002.08.23. 13:19
Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy az amerikai kormány csütörtökön részlegesen visszavonta a védővámokat az acéltermékekre, de közölte, hogy egyelőre fenntartja a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) tett panaszát.

Az amerikai kormány számos acélterméket kivont a védővám alól: most már az EU acélexportjának több mint a fele mentesül - állapította meg az EU végrehajtó testülete, de követelte, hogy az Egyesült Államok vonja vissza a többi termékre is a vámot, mert az ellentétes a WTO szabályaival. Addig az EU fenntartja panaszát, és várja a WTO döntését. Ez aligha várható az év vége előtt.

Az EU szerint törvénysértő a márciusban bevezetett, 30 százalékig terjedő amerikai importvám az acéltermékekre, és a brüsszeli álláspont szerint az elvileg évi 4 milliárd dollár kereskedelmi veszteséget okozhat az unió 15 tagállamának.

Az EU bizottsága közölte, hogy tanulmányozza a legújabb amerikai mentesítéseket, és szeptember közepén terjeszti ajánlását az unió miniszteri tanácsa elé arról, hogy milyen ellenintézkedéseket tegyenek a megmaradt amerikai vámok miatt.