Ágnes
-5 °C
2 °C

Mibe kellett volna fektetni?

Napi Online
2002.08.23. 13:30
A vállalatok szédítő tempójú növekedése nem is olyan rég még elkápráztatta a befektetőket, s a cégek vezetése mindent megtett a látványos felfutás érdekében. Amelyik társaság nem volt képes megfelelni a sokszor túlzott növekedési elvárásoknak, részvényei zuhanásával fizetett.

Mára kiderült, hogy a szép karrierek mögött nem egyszer csupán könyvelési bűvészmutatvány állt. A különböző vállalati toplistáiról is ismert amerikai Fortune magazin mindenesetre összeállította a 100 leggyorsabb növekedést felmutató vállalat rangsorát, amiből kiderül, mibe lett volna célszerű befektetni a luficégek helyett.

E listában is akad azért figyelemreméltó változás. Míg 1999-ben a forgalomnövekedés üteme átlagosan 63 százalék volt, az idei rangsorban ez már csak 42 százalék, miközben a részvényenkénti eredmény (EPS) bővülésének tempója 69-ről 48 százalékra lassult, a megtérülési ráta pedig 39 százalékról 27-re esett.

A listán ennek ellenére sokan szép sprintet vágtak le. Volt olyan cég, amely a középkategóriában lett sikeres a piaci rés kitöltésével, mások nagyságukat, erejüket kihasználva tudtak tempós növekedést felmutatni az amúgy gyengélkedő gazdaságban.

A Fortune százas toplistáján szereplők közel ötöde - a legjobb tíz fele - az olaj- és gázüzletben tevékenykedik. Bár a nyersanyagárak az elmúlt évben nagyot estek, az iparág cégei a Fortune számítási módszerének köszönhetően - amely az elmúlt három évben produkált profit- és forgalomnövekedést veszi alapul - előkelő helyre kerültek.

A listán persze olyan tech-nagyágyúk is megtalálhatók, mint az internetes aukciósház, az eBay, a számítógép-animációs filmjeiről ismert Pixar, vagy éppen a Novellus Systems, ráadásul a rangsort a grafikai chipeket gyártó nVidia vezeti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!