Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mibe kellett volna fektetni?

Napi Online
2002.08.23. 13:30
A vállalatok szédítő tempójú növekedése nem is olyan rég még elkápráztatta a befektetőket, s a cégek vezetése mindent megtett a látványos felfutás érdekében. Amelyik társaság nem volt képes megfelelni a sokszor túlzott növekedési elvárásoknak, részvényei zuhanásával fizetett.

Mára kiderült, hogy a szép karrierek mögött nem egyszer csupán könyvelési bűvészmutatvány állt. A különböző vállalati toplistáiról is ismert amerikai Fortune magazin mindenesetre összeállította a 100 leggyorsabb növekedést felmutató vállalat rangsorát, amiből kiderül, mibe lett volna célszerű befektetni a luficégek helyett.

E listában is akad azért figyelemreméltó változás. Míg 1999-ben a forgalomnövekedés üteme átlagosan 63 százalék volt, az idei rangsorban ez már csak 42 százalék, miközben a részvényenkénti eredmény (EPS) bővülésének tempója 69-ről 48 százalékra lassult, a megtérülési ráta pedig 39 százalékról 27-re esett.

A listán ennek ellenére sokan szép sprintet vágtak le. Volt olyan cég, amely a középkategóriában lett sikeres a piaci rés kitöltésével, mások nagyságukat, erejüket kihasználva tudtak tempós növekedést felmutatni az amúgy gyengélkedő gazdaságban.

A Fortune százas toplistáján szereplők közel ötöde - a legjobb tíz fele - az olaj- és gázüzletben tevékenykedik. Bár a nyersanyagárak az elmúlt évben nagyot estek, az iparág cégei a Fortune számítási módszerének köszönhetően - amely az elmúlt három évben produkált profit- és forgalomnövekedést veszi alapul - előkelő helyre kerültek.

A listán persze olyan tech-nagyágyúk is megtalálhatók, mint az internetes aukciósház, az eBay, a számítógép-animációs filmjeiről ismert Pixar, vagy éppen a Novellus Systems, ráadásul a rangsort a grafikai chipeket gyártó nVidia vezeti.