Kiújult az euróár-vita Hollandiában

euractiv.hu
2002.08.26. 11:53
Ismét kirobbant az euró bevezetésének árdrágító hatása körüli vita Hollandiában, miután hivatalosan elismerték: az euróátállás a korábban megadotthoz képest kétszer akkora inflációs hatást eredményezett, illetve a kereskedők a pénzcsere ürügyén jelentősen emelték áraikat.

A holland központi bank adatai szerint az euró bevezetésének inflációra mért hatása duplája a korábban számítottnak: az euró a korábban közölt 0,3 százalék helyett 0,6 százalékkal növelte az árakat.

Az új adatok megjelenését követően a kiskereskedők és a vendéglátóipar (éttermek, kávézók stb.) képviselői is elismerték: az új pénzre való átállás költségeit felkerekített áraikkal a fogyasztókkal fizetették meg.

A holland fogyasztók szövetsége a korrigált inflációs adatokra azonnal reagált: a pénzügyminisztertől az árak befagyasztását követeli.

Az áremelésekre annak ellenére került sor, hogy a kereskedők a pénzügyminisztériummal és a központi bankkal kötött egyesség értelmében vállalták: az euró bevezetését nem használják fel áraik növelésére.