Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kiújult az euróár-vita Hollandiában

euractiv.hu
2002.08.26. 11:53
Ismét kirobbant az euró bevezetésének árdrágító hatása körüli vita Hollandiában, miután hivatalosan elismerték: az euróátállás a korábban megadotthoz képest kétszer akkora inflációs hatást eredményezett, illetve a kereskedők a pénzcsere ürügyén jelentősen emelték áraikat.

A holland központi bank adatai szerint az euró bevezetésének inflációra mért hatása duplája a korábban számítottnak: az euró a korábban közölt 0,3 százalék helyett 0,6 százalékkal növelte az árakat.

Az új adatok megjelenését követően a kiskereskedők és a vendéglátóipar (éttermek, kávézók stb.) képviselői is elismerték: az új pénzre való átállás költségeit felkerekített áraikkal a fogyasztókkal fizetették meg.

A holland fogyasztók szövetsége a korrigált inflációs adatokra azonnal reagált: a pénzügyminisztertől az árak befagyasztását követeli.

Az áremelésekre annak ellenére került sor, hogy a kereskedők a pénzügyminisztériummal és a központi bankkal kötött egyesség értelmében vállalták: az euró bevezetését nem használják fel áraik növelésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?