Judit
2 °C
7 °C

Mini Csernobil a Borsodchem cseh konkurensénél?

Napi Online
2002.08.27. 11:42
Kirúgták a csehországi Spolana vegyipari cég főnökét azt követően, hogy az áradások idején mérgező gázok kerültek a levegőbe a Prágától északra, Neratovicében levő üzemből - jelentette a BBC (az érintett nevét és beosztását nem közölték). A Spolanából kiszabadult több száz kilogramm klór, higany, illetve dioxingázok tönkretették a környező fákat és a termést, bekerültek az Elbába is.

A mostani vizsgálatok során már mini Csernobilról beszélnek, egyes vélemények szerint a környező földek egy részét évekig nem lehet majd használni. A BBC prágai tudósítója szerint a hatóságok felkészültek a lakosok kitelepítésére egy újabb kiszivárgás esetére.

A tudósító arra is emlékeztet, hogy a kommunista időkben épült Spolanával kapcsolatban eddig számos környezeti kifogás merült fel, a környező településeken állandó bűzre panaszkodtak. Az árvíz idején a vállalat vezetése összevissza kommunikált a tényleges kárról, amivel csak tovább fokozta az indulatokat.

Mint korábban hírül adtuk, a BorsodChem Rt. jól járhat azzal, hogy az árvíz miatt november végéig szünetelhet a termelés csehországi konkurensénél. A Világgazdaság emlékeztetett rá, hogy a Spolana először július elején kényszerült az egyik kohójában történt robbanás után nyolchetes leállásra, az augusztusi árhullám pedig újabb részlegeket tett időszakosan működésképtelenné.

A közel négy hétig tartó árvízi vészhelyzet után a cég további három hónapra hosszabbította meg az üzem ideiglenes leállításának időtartamát.Ez jó hírt jelent a BorsodChem (BC) számára, hiszen az egyetlen csehországi PVC-, illetve alfa-olefin-gyár kiesése új megrendelésekhez juttatja a magyar vállalatot.

A régió piacán havi 10 ezer tonnával csökkenhet a PVC-kínálat, s a megrendelők a három hónapos leállás láttán már valószínűleg alternatív forrásokat keresnek - vélekedett a BC vezérigazgatója. Kovács F. László szerint a mostani helyzet stabilizálni fogja az árakat a régió piacain, és minden valószínűség szerint szeptemberben 50 eurós, azaz 5-7 százalékos áremelést is lehetővé tesz a vállalat számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?