Valér
-1 °C
0 °C

A Deutsche Telekom többséget szerez a lengyel PTC mobilszolgáltatóban?

MTI
2002.08.27. 12:45
A Deutsche Telekom állítólag "közel jár" ahhoz, hogy ellenőrző részt vegyen a lengyel Polska Telefonia Cyfrowa (PTC) mobiltelefon-szolgáltatóban, Kelet-Európa legnagyobb mobilcégében.

Az "ügyletet ismerő források" a Dow Jones gazdasági hírszolgálatnak azt mondták: a lehetséges DT-PTC tranzakció előzményeként a lengyel Elektrim ipari csoport hétfőn úgy döntött, hogy hagyja eredménytelenül kifutni a francia Vivendi Universallal közösen birtokolt Elektrim Telekomunikacja (ET) távközlési vegyes vállalat 49 százalékának eladásáról a lengyel BRE Bankkal és a holland Eastbridge NV befektetési alappal folytatott exkluzív tárgyalásokat.

Az ET 51 százalékban birtokolja a PTC-t, s az ET-eladási tárgyalások felhagyásával az Elektrim csoport csatlakozhat azokhoz a tárgyalásokhoz, amelyeket a Vivendi - a lengyel ipari csoport többségi részvényese - már elkezdett a PTC-részesedés eladásáról a Deutsche Telekomnak - mondták a név nélkül idézett források.

A német távközlési szolgáltató - a Matáv többségi tulajdonosa - már 45 százalékban birtokosa a lengyel mobilcégnek. A Dow Jones forrásai szerint még nem írtak alá semmi véglegeset, de a Deutsche Telekom elvileg már megállapodott a Vivendivel a PTC feletti ellenőrzés megszerzéséről.

A Rzeczpospolita című varsói napilap kedden azt írta, hogy a DT 400 millió eurót fizetne a Vivendi-Elektrim vegyes vállalatnak a PTC 6,0 százalékáért, ami 51 százalékra növelné a német cég részesedését a lengyel mobiltelefon-szolgáltatóban.

A Vivendi és a DT nem kommentálta az értesülést; az Elektrim elnöke azt mondta, hogy nem tud küszöbönálló egyezségről, de azt elismerte, hogy a BRE-Eastbridge csoporttal folytatott tárgyalássorozat, amelynek exkluzivitása hétfő éjfélkor járt le, akadályozta az Elektrimet abban, hogy más befektetőkkel tárgyaljon az ET mobil üzletágának értékesítéséről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!