Május óta először nőtt az USA-ban a tartós cikkek rendelésállománya

MTI
2002.08.27. 15:35
Júliusban a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 8,7 százalékkal nőtt a tartós iparcikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium keddi adati szerint a szállítóeszközökre adott rendelések figyelembevétele nélkül a rendelésállományi növekedés a múlt hónapban 3,9 százalékot ért el.

Az új adatok élesen eltérnek az előző hónapétól, amikor is a rendelések értéke előzetes adat szerint 3,8 százalékkal visszaesett (ezt utólag 4,5 százalékosra módosították), a szállítóeszközök nélküli rendelések visszaesése akkor 3,9 százalékos lett.

A szállítási eszközök rendelése 20,8 százalékos növekedést mutatott a múlt hónapban. Dinamikusan - 13,9 százalékkal nőttek a számítástechnikai iparhoz kapcsolódó rendelések, maguk a számítógépes és elektronikai berendezések rendelésének értéke júniusról júliusra viszont csupán 3,9 százalékkal növekedett.

Legutóbb májusban nőtt a tartós fogyasztási cikkek rendelése az Egyesült Államokban: akkor 0,6 százalékkal, a járműipari rendelések nélkül viszont 0,8 százalékkal.

Júliusra a Dow Jones által megkérdezett elemzők előzetesen másfél, a Reuters által megkérdezettek viszont átlag 1,2 százalékos rendelésnövekedést valószínűsítettek.