Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Ecostat januárra 8 800 pontos BUX-ot vár

Napi Online
2002.08.27. 15:43
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet előrejelzése szerint a 2003. januárjáig terjedő időszakban a forint fokozatos erősödése, a kamatok csökkene várható. Az infláció nem változik látványosan, termelői árak mérsékelten nőhetnek. Az Ecostat arra számít, hogy a BUX ősztől ismét emelkedik majd, s 2003. január végére eléri a 8 800 pontot.

Az Ecostat előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedési üteme a következô hónapokban is meghaladja a tavalyi értékeket, de alatta marad az év elsô hónapjaiban tapasztalt mértéknek. 2003 januárjában 6,0 százalékos növekedés valószínű az egy évvel korábbihoz képest. Javul az ipar helyzete is, januárban éves összevetésben a belföldi értékesítés 5, az exportértékesítés 12, az ipari termelés pedig 7 százalékkal bôvülhet.

Az elmúlt két hónapban bekövetkezett dezinfláció egyszeri eseményekre vezethetô vissza (élelmiszerár-csökkenés, a forint dollárhoz viszonyított erősödése), ezek megismétlôdésére a következô hónapokban nem számíthatunk.

A következő év januárjában a fogyasztói árak várhatóan mintegy 5,3 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál. Ugyanebben az idôszakban a termelôi árak szintje 1,9 százalékkal haladhatja meg az elôzô év azonos idôszakának értékét.

A BÉT tekintetében az Ecostat optimista, mert a szakértők véleménye szerint a 2000. év elején jellemzô túlzott lelkesedés ellentétének, a túlzott pesszimizmusnak vagyunk szemtanúi. A budapesti tôzsdeindex ôsztôl ismét emelkedhet, 2003. január végére elérheti a 8 800 pontot.

A bankközi devizapiacon a magyar fizetőeszköz fokozatosan 11,60 százalékig erősödhet, az euró árfolyama így 244, a dolláré pedig 249,5 forint közelébe süllyedhet, 97,8 centes eurókurzust feltételezve.

Az egynapos aktív repokamat 2003. január végére 10,25, a kéthetes passzív repo 8,75, az éven belüli vállalkozói hitelkamatok 10, a háromhóhapos diszkontkincstárjegy átlaghozama pedig 8,70 százalékra mérséklődhet.