Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az Ecostat januárra 8 800 pontos BUX-ot vár

Napi Online
2002.08.27. 15:43
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet előrejelzése szerint a 2003. januárjáig terjedő időszakban a forint fokozatos erősödése, a kamatok csökkene várható. Az infláció nem változik látványosan, termelői árak mérsékelten nőhetnek. Az Ecostat arra számít, hogy a BUX ősztől ismét emelkedik majd, s 2003. január végére eléri a 8 800 pontot.

Az Ecostat előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedési üteme a következô hónapokban is meghaladja a tavalyi értékeket, de alatta marad az év elsô hónapjaiban tapasztalt mértéknek. 2003 januárjában 6,0 százalékos növekedés valószínű az egy évvel korábbihoz képest. Javul az ipar helyzete is, januárban éves összevetésben a belföldi értékesítés 5, az exportértékesítés 12, az ipari termelés pedig 7 százalékkal bôvülhet.

Az elmúlt két hónapban bekövetkezett dezinfláció egyszeri eseményekre vezethetô vissza (élelmiszerár-csökkenés, a forint dollárhoz viszonyított erősödése), ezek megismétlôdésére a következô hónapokban nem számíthatunk.

A következő év januárjában a fogyasztói árak várhatóan mintegy 5,3 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál. Ugyanebben az idôszakban a termelôi árak szintje 1,9 százalékkal haladhatja meg az elôzô év azonos idôszakának értékét.

A BÉT tekintetében az Ecostat optimista, mert a szakértők véleménye szerint a 2000. év elején jellemzô túlzott lelkesedés ellentétének, a túlzott pesszimizmusnak vagyunk szemtanúi. A budapesti tôzsdeindex ôsztôl ismét emelkedhet, 2003. január végére elérheti a 8 800 pontot.

A bankközi devizapiacon a magyar fizetőeszköz fokozatosan 11,60 százalékig erősödhet, az euró árfolyama így 244, a dolláré pedig 249,5 forint közelébe süllyedhet, 97,8 centes eurókurzust feltételezve.

Az egynapos aktív repokamat 2003. január végére 10,25, a kéthetes passzív repo 8,75, az éven belüli vállalkozói hitelkamatok 10, a háromhóhapos diszkontkincstárjegy átlaghozama pedig 8,70 százalékra mérséklődhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!