Auguszta
-7 °C
0 °C

A 15 év felettiek 46 százalékának van bankkártyája

MTI
2002.08.30. 12:50
Az idén az első negyedévben a 15 év felettiek 46 százalékának volt bankkártyája, szemben az egy évvel korábbi 40 százalékkal - derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből.

Az idén február-márciusban ezer fő megkérdezése alapján készült felmérés szerint a kártyabirtokosok számának bővülése az elmúlt év során különösen jellemző volt a nők, a 30 évesnél fiatalabbak, a magasabb iskolai végzettségűek és a vidéki nagyvárosban élők körében.

Kártyájukat legtöbben arra használják, hogy automatából pénzt vegyenek fel vele, majd a vásárlásnál történő fizetés következik, továbbá a pénzfelvétel bankfiókban. Automatából pénzt havonta egy-három alkalommal vesz fel a kártyatulajdonosok kétharmada, minden hatodik válaszadó pedig heti egy alkalommal teszi ezt. Egy-egy pénzfelvételre a válaszok átlaga alapján 20.400 forint jut.

A GfK adatai szerint a vásárláskor történő fizetésre legnépszerűbb a bankkártya a 20-49 évesek, a diplomások, illetve a havi 140.000 forintnál nagyobb nettó jövedelmű háztartásban élők körében. A kártyás vásárlások leggyakoribb helyszínei a bevásárlóközpontok, hipermarketek, valamint a benzinkutak.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület augusztus eleji közlése szerint Magyarországon 6 milliónál több bankkártya, és mintegy félmillió hitelkártya van forgalomban. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 5,086 millió bankkártya volt forgalomban, szemben az egy évvel korábbi 4,468 millióval és az 1999. év végi 3,843 millió darabbal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!