Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A befektetők szabadulni próbálnak a Citigroup részvényeitől

MTI
2002.09.04. 11:37
A Citigroup részvényeinek árfolyama több, mint 10 százalékkal gyengült kedden New York-ban, a befektetők így fejezték ki bizalmatlanságukat, miután egyre szélesedik a társaság nyilvános részvénykibocsátásokban játszott szerepével kapcsolatos vizsgálat.

A Citigroup-részvények keddi zuhanásához hozzájárult, hogy a Prudential Securities befektetési bank "eladás"-ra minősítette le a papírokat. A befektetési bank a csökkenő nyereségre és a jogi kockázatokra hivatkozva rontotta a Citigroup részvények besorolását.

"Szeptember közepén a Kongresszus várhatóan több meghallgatást is tart majd a Citi-vel és másokkal kapcsolatban az Enron/WorldCom üggyel összefüggésben. Ez rossz színben tüntetheti fel a Citi-t" - írta Mike Mayo, a Prudential Securities elemzője.

A stabil pénzügyi háttérrel rendelkező Citigroup esetében kivételesnek számít az "eladás" minősítés, ám nem kizárt, hogy több befektetési bank is követi a Prudential példáját.

Eliot Spitzer, New York állam főügyésze kiterjesztette vizsgálódásait a Citigroup-pal kapcsolatban. A WorldCom korábbi és jelenlegi menedzsmentjének tagjai több ezer részvényhez jutottak nyilvánosan kibocsátott papírokból, s ebből jelentős nyereségre tettek szert.

Ezt az amerikai törvényhozás illetékes bizottsága pénteken hozta nyilvánosságra. Bernie Ebbers, a WorldCom korábbi vezérigazgatója 21 nyilvános részvénykibocsátás során összesen 11,1 millió dollár nyereségre tett szert.

A Wall Street Journal című lap szerint Spitzer és a kongresszusi vizsgálóbizottság arra kíváncsi, hogy a Salomon Smith Barney felhasználta-e a nyilvános részvénykibocsátásokból a WorldCom vezetőknek allokált papírokat arra, hogy a távközlési óriáscég rajtuk keresztül bonyolítsa le befektetési ügyleteit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?