Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Die Presse a balatoni turizmusról: a nyolcvanas évek színvonalán

MTI
2002.09.04. 14:30
A Die Presse című bécsi lap a balatoni vendégek elmaradásáról és annak okairól közölte szerdán tudósítója, Bognár Péter cikkét a közép-kelet-európai országok gazdaságáról szóló heti rovatában.

A cikk - amelynek címe: A Balaton egyre kevesebb vendéget vonz - megállapítja, hogy idén minden eddiginél inkább csökkent a Balatonon a turisták száma és főleg a német vendégek maradtak el, akik az elmúlt években a turizmus jelentős részét tették ki.

Az idei nyár gazdasági eredménye lesújtó: a vendéglátás forgalma helyenként 70 százalékkal csökkent, a vállalkozások harmada fizetésképtelenné vált, s üres maradt sok panzió.

Bognár szerint a szakértők úgy vélik, hogy a nyugat-európai konjunktúra lanyhulása és az euró bevezetésével járó németországi drágulás éreztette hatását a Balatonon, hiszen zömmel alacsonyabb keresetűek látogatnak ide.

Más szakértőket idézve a szerző azt írta, hogy a balatoni turisztikai infrastruktúra jelentős hiányosságokat mutat. A szolgáltatások részben a hetvenes-nyolcvanas évek színvonalán állnak: a strandok sok helyen ápolatlanok, sok szálloda a kommunizmus idején épült esetlen betonsilókban működik, az éttermek színvonaltalanok, az érdektelen és udvariatlan személyzet szintén rég elmúlt időket idéz fel.

Ezen kívül a kínálat eléggé egyoldalú: a fürdés és a vízi sportok mellett nincsenek egyéb lehetőségek, s ha néhány napig rossz az idő, nincs mivel foglalkozni, sokan el is utaznak ilyenkor.

A szerző szerint a gyenge szolgáltatási kínálat mellett sok nyaralónak az sem tetszik, hogy aránytalanul magasak az árak. A teljesítmény és az ár közötti egyensúly az utóbbi években megbillent. Bár a Balaton Horvátországhoz és Olaszországhoz képest még mindig olcsó, messze lemarad ezen országok mögött az idegenforgalmi kínálat minősége terén. Sok étterem és panzió tulajdonosa azonban arra panaszkodik, hogy a magas balatoni árszínvonal főleg a magas adók és bérek következménye.