Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A Die Presse a balatoni turizmusról: a nyolcvanas évek színvonalán

MTI
2002.09.04. 14:30
A Die Presse című bécsi lap a balatoni vendégek elmaradásáról és annak okairól közölte szerdán tudósítója, Bognár Péter cikkét a közép-kelet-európai országok gazdaságáról szóló heti rovatában.

A cikk - amelynek címe: A Balaton egyre kevesebb vendéget vonz - megállapítja, hogy idén minden eddiginél inkább csökkent a Balatonon a turisták száma és főleg a német vendégek maradtak el, akik az elmúlt években a turizmus jelentős részét tették ki.

Az idei nyár gazdasági eredménye lesújtó: a vendéglátás forgalma helyenként 70 százalékkal csökkent, a vállalkozások harmada fizetésképtelenné vált, s üres maradt sok panzió.

Bognár szerint a szakértők úgy vélik, hogy a nyugat-európai konjunktúra lanyhulása és az euró bevezetésével járó németországi drágulás éreztette hatását a Balatonon, hiszen zömmel alacsonyabb keresetűek látogatnak ide.

Más szakértőket idézve a szerző azt írta, hogy a balatoni turisztikai infrastruktúra jelentős hiányosságokat mutat. A szolgáltatások részben a hetvenes-nyolcvanas évek színvonalán állnak: a strandok sok helyen ápolatlanok, sok szálloda a kommunizmus idején épült esetlen betonsilókban működik, az éttermek színvonaltalanok, az érdektelen és udvariatlan személyzet szintén rég elmúlt időket idéz fel.

Ezen kívül a kínálat eléggé egyoldalú: a fürdés és a vízi sportok mellett nincsenek egyéb lehetőségek, s ha néhány napig rossz az idő, nincs mivel foglalkozni, sokan el is utaznak ilyenkor.

A szerző szerint a gyenge szolgáltatási kínálat mellett sok nyaralónak az sem tetszik, hogy aránytalanul magasak az árak. A teljesítmény és az ár közötti egyensúly az utóbbi években megbillent. Bár a Balaton Horvátországhoz és Olaszországhoz képest még mindig olcsó, messze lemarad ezen országok mögött az idegenforgalmi kínálat minősége terén. Sok étterem és panzió tulajdonosa azonban arra panaszkodik, hogy a magas balatoni árszínvonal főleg a magas adók és bérek következménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!