Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A Deutsche Telekom nem járna jól a VoiceStream eladásával

MTI
2002.09.05. 09:42
Szakmai elemzők véleménye szerint a Deutsche Telekom magas jövedelemtermelő kapacitása miatt esetleg megtartja a VoiceStream leányvállalatát. Az értékesítés elmaradásával kieső bevételt pedig a T-Mobile telefon szolgáltatónak a tervezettnél korábbi tőzsdei kibocsátásával fedezi.

A Deutsche Telekom az idén jegelte a T-Mobile tőzsdei kibocsátását mivel csökkent a befektetői érdeklődés a telekommunikációs szektor papírjai iránt.

A Deutsche Telekomnak záros határidőn belül hétmilliárd euróra van szüksége 64 milliárd euróra rúgó adósság terheinek törlesztése céljából. Ennek érdekében még a meglehetősen bizonytalan kimenetelű szabad tőkepiaci kibocsátást is megkísérli.

A Deutsche Telekom 2003 végéig 14 milliárd euróval akarja csökkenteni adósság állományát. Lehetséges tőkeforrásként a VoiceStream értékesítése is felmerült. A cég stabil bevételei azonban egyre inkább az eladás ellen szólnak. A VoiceStream eladása illetve összevonása más mobilszolgáltatókkal jelentősen csökkentené a Deutsche Telekom bevétel- és nyereségtermelő potenciálját.

A jelenlegi nyomott nyilvános részvénykibocsátási (IPO) -piacon meglehetősen merész vállalkozás kibocsátást kezdeményezni. A T-Mobile kibocsátás a jelenlegi szinten stabilizálná a DT adósbesorolását, de nem javítana azon. Ez pusztán az adósságszolgálati terhek növekedésének a megakadályozásához lenne elegendő.

Az adósságcsökkentési kényszer másik vonzata, hogy az idén a Deutsche Telekom az osztalék mérséklésére, illetve akár eltörlésére is kényszerülhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!