Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Deutsche Telekom nem járna jól a VoiceStream eladásával

MTI
2002.09.05. 09:42
Szakmai elemzők véleménye szerint a Deutsche Telekom magas jövedelemtermelő kapacitása miatt esetleg megtartja a VoiceStream leányvállalatát. Az értékesítés elmaradásával kieső bevételt pedig a T-Mobile telefon szolgáltatónak a tervezettnél korábbi tőzsdei kibocsátásával fedezi.

A Deutsche Telekom az idén jegelte a T-Mobile tőzsdei kibocsátását mivel csökkent a befektetői érdeklődés a telekommunikációs szektor papírjai iránt.

A Deutsche Telekomnak záros határidőn belül hétmilliárd euróra van szüksége 64 milliárd euróra rúgó adósság terheinek törlesztése céljából. Ennek érdekében még a meglehetősen bizonytalan kimenetelű szabad tőkepiaci kibocsátást is megkísérli.

A Deutsche Telekom 2003 végéig 14 milliárd euróval akarja csökkenteni adósság állományát. Lehetséges tőkeforrásként a VoiceStream értékesítése is felmerült. A cég stabil bevételei azonban egyre inkább az eladás ellen szólnak. A VoiceStream eladása illetve összevonása más mobilszolgáltatókkal jelentősen csökkentené a Deutsche Telekom bevétel- és nyereségtermelő potenciálját.

A jelenlegi nyomott nyilvános részvénykibocsátási (IPO) -piacon meglehetősen merész vállalkozás kibocsátást kezdeményezni. A T-Mobile kibocsátás a jelenlegi szinten stabilizálná a DT adósbesorolását, de nem javítana azon. Ez pusztán az adósságszolgálati terhek növekedésének a megakadályozásához lenne elegendő.

Az adósságcsökkentési kényszer másik vonzata, hogy az idén a Deutsche Telekom az osztalék mérséklésére, illetve akár eltörlésére is kényszerülhet.