Fizetésképtelenség közelében a Grundig

MTI
2002.09.05. 10:09
A nagy hagyományú nürnbergi Grundig konszernt a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti. A hitelező bankok elutasították a hitelkeretek meghosszabbítását augusztus 31. utánra - jelentette a Financial Times Deutschland.

A Grundig csődje foltot ejtene a bajor miniszterelnök, egyszersmind az ellenzéki uniópártok (CDU-CSU) kancellárjelöltje, Edmund Stoiber arculatán. A bajor politika évek óta fellép a válságos időszakokat átélő üzem érdekében. A Grundig többségi tulajdonosa Anton Kathreiner rosenheimi vállalkozó, aki 89 százalékos részesedést mondhat magáénak, a maradék 11 százalék bankok kezében van.

A múltban a politika mindig segített, ha a Grundignál megkondult a vészharang, és most is arra számítanak, hogy a bajor politikusok közbelépnek, hogy a Grundig legalább a szeptember 22-i választásokig megmaradjon jelenlegi formájában.

A konszern 2002-re 75 millió eurós veszteséget valószínűsített az előző évi 150 milliós veszteség után, 2001 végén a saját tőke már csak 31 millió euróra rúgott, a tartozások 122 milliót tettek ki. A Grundig hónapok óta keres befektetőt.