Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fizetésképtelenség közelében a Grundig

MTI
2002.09.05. 10:09
A nagy hagyományú nürnbergi Grundig konszernt a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti. A hitelező bankok elutasították a hitelkeretek meghosszabbítását augusztus 31. utánra - jelentette a Financial Times Deutschland.

A Grundig csődje foltot ejtene a bajor miniszterelnök, egyszersmind az ellenzéki uniópártok (CDU-CSU) kancellárjelöltje, Edmund Stoiber arculatán. A bajor politika évek óta fellép a válságos időszakokat átélő üzem érdekében. A Grundig többségi tulajdonosa Anton Kathreiner rosenheimi vállalkozó, aki 89 százalékos részesedést mondhat magáénak, a maradék 11 százalék bankok kezében van.

A múltban a politika mindig segített, ha a Grundignál megkondult a vészharang, és most is arra számítanak, hogy a bajor politikusok közbelépnek, hogy a Grundig legalább a szeptember 22-i választásokig megmaradjon jelenlegi formájában.

A konszern 2002-re 75 millió eurós veszteséget valószínűsített az előző évi 150 milliós veszteség után, 2001 végén a saját tőke már csak 31 millió euróra rúgott, a tartozások 122 milliót tettek ki. A Grundig hónapok óta keres befektetőt.