Judit
2 °C
7 °C

Az új belépők gazdaságára káros lehet a stabilitási paktum

MTI
2002.09.05. 14:26
Károsak lehetnek a majdani új tagországok gazdaságára az Európai Unió költségtvetési előírásai - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön kiadott átfogó tanulmányában.

A szerzők - a bank főközgazdásza, Willem Buiter és egy másik vezető elemző, Clemens Grafe - szerint az EU stabilitási paktuma, amely a tagországok éves költségvetési hiányát a GDP-érték 3 százalékában, az államadósságot a hazai össztermék 60 százalékában maximálja, jelentős költségvetési kiigazításokat követelne a majdani új csatlakozóktól komoly kiadáscsökkentés vagy adóemelés, esetleg a két eszköz kombinációjának formájában.

A tagjelöltek infrastrukturájának állapota azonban annyira rossz, hogy jó eséllyel jövedelmeik mind nagyobb hányadát lesznek kénytelenek fejlesztési célokra - például a közlekedési hálózatra és a környezet megtisztítására - fordítani.

Ennek alapján a kelet-európai országok piaci átalakulásának segítésére életre hívott londoni bank két vezető elemzője arra a következtetésre jut jelentésében, hogy az unió költségvetési előírásai nem illeszkednek a jelenlegi EU-tagoktól óriási mértékben eltérő országok gazdasági realitásaihoz.

"A költségvetési kiigazítás sem gazdaságilag, sem politikailag nem lesz könnyű ... egyes elemei feleslegesek, sőt károsak is lehetnek" - áll az EBRD-tanulmányban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azzal számol, hogy a majdani új EU-tagországokban a közpénzekből fedezett beruházási kiadások az évtized hátralévő részében a GDP-érték 4,3 százaléka körül lesznek, vagyis messze meghaladják a jelenlegi EU-tagállamok 1,8 százalékos átlagát.

Buiter és Grafe tanulmánya szerint ezért a tagjelölteknek a költségvetési beruházási kiadások kiszűrésével 4,3 százalékos GDP-arányos éves költségvetési többleteket kellene felmutatniuk ahhoz, hogy a stabilitási paktum szabta keretek között maradhassanak; az EBRD szakértői ezt irreális célnak nevezték.

Buiter és Grafe a stabilitási paktum helyett olyan, általuk tartós egyensúlyi szabálynak nevezett rendszert javasol, amelyben a GDP-arányos adóbevételeket vennék számításba ugyanúgy, ahogy jelenleg az államadósságot és az államháztartási mérleget veszik számításba.

A stabilitási paktumot már több jelenlegi EU-tagország - például Olaszország és Franciaország - is bírálta rugalmatlansága miatt - írta az EBRD-jelentést ismertető Dow Jones. Buiter és Grafe szintén megjegyzi a tanulmányban, hogy a stabilitási szabálygyűjtemény alapvető gazdaságszerkezeti tényezőket hagy figyelmen kívül annak elbírálása során, hogy egy adott tagország költségvetési helyzete fenntartható-e hosszú távon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?