Jusztina
3 °C
16 °C

A francia kormány szükség esetén kisegítené a France Télékomot

MTI
2002.09.05. 14:56
A francia kormány megfelelő támogatást ad a France Télécomnak, ha a francia távközlési vállalatnak pénzügyi nehézségei lennének - közölték a francia pénzügyminisztériumban csütörtökön.

A volt távközlési monopólium többségi részvényese a francia állam, és az állam felelős befektetőként megfelelő támogatásról gondoskodik, ha a vállalatnak refinanszírozási problémái támadnak - így a közlemény.

Előzőleg hírek jelentek meg a francia sajtóban arról, hogy a France Télécom rekordméretű nettó veszteséget jelenthet az első félévről, 10-15 milliárd euró közöttit, ha végrehajtja a mérlege megtisztításához szükséges értékleírásokat.

A La Tribune című lap szerint a kormány nem zár ki tőkeemelést a társaságnál, amelyben jelenleg 54 százalékkal részes. A pénzügyminisztériumban nem közölték, konkrétan milyen "megfelelő támogatásra" gondolnak. A France Télécom a jövő héten közli féléves időközi mérlegét.

A lapjelentésekre a France Télécom is reagált, közölvén, hogy eredményei meg fognak felelni a vártnak. A nyilatkozatban megerősítették, hogy a társaság mind a pénzforgalmi többletben (EBITDA), mint a működési ereményben (EBIT) több mint 10 százalékos növekedésre számít a második félévről.

Már most elárulták, hogy a szabad működési pénzáramlás 50 százalékkal bővült a tavalyi első félévhez képest. A nettó eredményről nem közöltek várakozást, hanem meglehetősen óvatosan azt mondták: bármiféle értékleírás attól függ, mire jutnak a tárgyalásokon a német MobilCom jövőjéről.

A France Télécom adóssága 70 milliárd euró, részint a harmadik generációs mobilkoncessziók két évvel ezelőtti megvásárlása miatt, részint terjeszkedése miatt. Egyik legnagyobb gondja 28,5 százalékos részesedésének értékelése a veszteséges német MobilCom mobilszolgáltatóban. Hírek szerint a France Télécomnál a jövő héten döntenek a MobilCom ügyében.