Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A francia kormány szükség esetén kisegítené a France Télékomot

MTI
2002.09.05. 14:56
A francia kormány megfelelő támogatást ad a France Télécomnak, ha a francia távközlési vállalatnak pénzügyi nehézségei lennének - közölték a francia pénzügyminisztériumban csütörtökön.

A volt távközlési monopólium többségi részvényese a francia állam, és az állam felelős befektetőként megfelelő támogatásról gondoskodik, ha a vállalatnak refinanszírozási problémái támadnak - így a közlemény.

Előzőleg hírek jelentek meg a francia sajtóban arról, hogy a France Télécom rekordméretű nettó veszteséget jelenthet az első félévről, 10-15 milliárd euró közöttit, ha végrehajtja a mérlege megtisztításához szükséges értékleírásokat.

A La Tribune című lap szerint a kormány nem zár ki tőkeemelést a társaságnál, amelyben jelenleg 54 százalékkal részes. A pénzügyminisztériumban nem közölték, konkrétan milyen "megfelelő támogatásra" gondolnak. A France Télécom a jövő héten közli féléves időközi mérlegét.

A lapjelentésekre a France Télécom is reagált, közölvén, hogy eredményei meg fognak felelni a vártnak. A nyilatkozatban megerősítették, hogy a társaság mind a pénzforgalmi többletben (EBITDA), mint a működési ereményben (EBIT) több mint 10 százalékos növekedésre számít a második félévről.

Már most elárulták, hogy a szabad működési pénzáramlás 50 százalékkal bővült a tavalyi első félévhez képest. A nettó eredményről nem közöltek várakozást, hanem meglehetősen óvatosan azt mondták: bármiféle értékleírás attól függ, mire jutnak a tárgyalásokon a német MobilCom jövőjéről.

A France Télécom adóssága 70 milliárd euró, részint a harmadik generációs mobilkoncessziók két évvel ezelőtti megvásárlása miatt, részint terjeszkedése miatt. Egyik legnagyobb gondja 28,5 százalékos részesedésének értékelése a veszteséges német MobilCom mobilszolgáltatóban. Hírek szerint a France Télécomnál a jövő héten döntenek a MobilCom ügyében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?