Piroska
3 °C
3 °C

Csőd szélén a legnagyobb brit áramcég

MTI
2002.09.06. 12:14
Csőd előtt áll a legnagyobb brit áramtermelő vállalat, az ország atomerőműveit működtető British Energy: egyelőre jelentős kormánysegélyért folyamodik, de a kormánynak nem akaródzik fizetni - jelentették Londonban pénteken.

- Szó sem lehet róla, hogy az adófizetők biankó csekket állítsanak ki a British Energynek és részvényeseinek - mondta Patricia Hewitt ipari miniszter. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy tárgyalnak a vállalattal, mert a kormány felelős az atomenergia-biztonság szavatolásáért.

A vállalatnál úgy nyilatkoztak, hogy bíznak a kormány támogatási készségében. A British Energy tavaly 518 millió font veszteséget szenvedett, ezt az áram alacsony nagykereskedelmi árával és azzal indokolták, hogy az állami tulajdonú British Nuclear Fuels magasan szabja meg az atomfűtőanyag újra-feldolgozásának árát. Panaszolják a környezetvédelmi adót is.

Elemzők szerint a kormánynak nincs sok választási lehetősége: vagy azonnal kölcsönt utal ki, vagy hagyja csődbe menni a British Energyt, és utána a költségvetésből finanszírozza a működését.

A British Energyt 1996-ban magánosították 1,26 milliárd fontért. A vállalaté nyolc atomerőmű Nagy-Britanniában, amelyek tavaly 41 millió fontos működési veszteséggel termeltek áramot. Eközben a British Energynek nyereséges vegyesvállalkozása van az Egyesült Államokban az ottani Exelon energiacsoporttal, és bérel egy atomerőművet Kanadában is. Az amerikai részesedést most el akarja adni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!