Csőd szélén a legnagyobb brit áramcég

MTI
2002.09.06. 12:14
Csőd előtt áll a legnagyobb brit áramtermelő vállalat, az ország atomerőműveit működtető British Energy: egyelőre jelentős kormánysegélyért folyamodik, de a kormánynak nem akaródzik fizetni - jelentették Londonban pénteken.

- Szó sem lehet róla, hogy az adófizetők biankó csekket állítsanak ki a British Energynek és részvényeseinek - mondta Patricia Hewitt ipari miniszter. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy tárgyalnak a vállalattal, mert a kormány felelős az atomenergia-biztonság szavatolásáért.

A vállalatnál úgy nyilatkoztak, hogy bíznak a kormány támogatási készségében. A British Energy tavaly 518 millió font veszteséget szenvedett, ezt az áram alacsony nagykereskedelmi árával és azzal indokolták, hogy az állami tulajdonú British Nuclear Fuels magasan szabja meg az atomfűtőanyag újra-feldolgozásának árát. Panaszolják a környezetvédelmi adót is.

Elemzők szerint a kormánynak nincs sok választási lehetősége: vagy azonnal kölcsönt utal ki, vagy hagyja csődbe menni a British Energyt, és utána a költségvetésből finanszírozza a működését.

A British Energyt 1996-ban magánosították 1,26 milliárd fontért. A vállalaté nyolc atomerőmű Nagy-Britanniában, amelyek tavaly 41 millió fontos működési veszteséggel termeltek áramot. Eközben a British Energynek nyereséges vegyesvállalkozása van az Egyesült Államokban az ottani Exelon energiacsoporttal, és bérel egy atomerőművet Kanadában is. Az amerikai részesedést most el akarja adni.