Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Törölték az Air France hosszú és középtávú járatainak többségét

MTI
2002.09.06. 12:21
Az Air France hosszú és középtávú külföldi járatainak többségét nem indították pénteken reggel a Roissy, illetve Orly repülőtérről a társaság pilótáinak előző nap meghirdetett sztrájkdöntésével összhangban. A részleges munkabeszüntetés a tervek szerint hétfői estig tart.

A francia fővárostól délre lévő Orlyn a repülőtéri hatóság közlése szerint a járatok 82 százalékát törölték, a tervezett 195 felszállásból 160-at lemondtak, az északi Roissy-Charles-de-Gaulle légikikötőből a menetrendben jelezett gépek 60 százaléka - 319-ből 216 - maradt a betonon.

A sztrájkot az Air France hat pilótaszervezete egyhangúlag szavazta meg, abban a reményben, hogy sikerül a vállalat vezetőit bérük 10 százalékos emelésére késztetni.

A jelenleg 54 százalékban állami kézben lévő Air France-nál legutóbb négy évvel ezelőtt volt egységes megmozdulás. Az akkor elfogadott bértáblázatot 2001 őszéig befagyasztották, tavaly azonban, a szeptember 11-i amerikai terrortámadások teremtette új helyzetben, a pilóta-szakszervezetek egyéves haladékot fogadtak el az újabb bérkorrekcióig.

A szakmai szervezetek legfőbb érve a vitában, hogy kilenc év alatt 36 százalékos reálbércsökkenést szenvedtek el. A legnagyobb francia légitársaság vezetősége viszont túlzottnak minősíti pilótái igényét, összehasonlítva a konkurens cégek - a British Airways, a Lufthansa és a KLM - 6 százalékkal szerényebb fizetéseivel.

Az Air France vezetése arra is felhívta alkalmazottai figyelemét, hogy bár a cég az európai partnereihez képest viszonylag a legjobb eredménnyel vészelte át szeptember 11-e utóhatásait, azért a válság még korántsem ért véget. Különösen időszerűtlennek találják a pilóták követelődzését abban az időszakban, amikor az Air France privatizálása van napirenden.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?