Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Vezetőváltás a France Télékom élén?

MTI
2002.09.09. 10:08
A France Télécom tizenhét éve szolgáló vezérigazgatója, Micehl Bon kénytelen lesz lemondani a csütörtöki igazgatótanácsi értekezleten, mert ellenzi a társaság tőkéjének megemelését, pedig más megoldás nemigen kínálkozik az adósságprobléma leküzdésére - írja a Financial Times.

A lehetséges utódok között van Noel Forgeard, az Airbus vezetője és Thierry Breton, a Thomson Multimediától.

Bennfentesek szerint 10 milliárd eurós tőkeemelésre van szükség, amelyhez a kormánynak 5,5 milliárddal kellene hozzájárulnia, ha nem akarja, hogy az állami rész a jelenlegi 55,5 százalék alá csökkenjen. Törvény szerint az állami részarány nem lehet kisebb 50 százaléknál a France Télécomban.

Az EU szabályai szerint kölcsönt a francia kormány is csak piaci feltételekkel adhatna a társaságnak.

Az egyéb vizsgált lehetőségek között van az értékesítés a France Télécom 85 százalékos részesedéséből az Orange mobilszolgáltatóból, vagy az, hogy felkérik a hitelező bankokat: 10-15 milliárd eurót váltsanak kötvényre, amelyet később - esetlegese törvénymódosítás után - France Télécom-részvényekkel törlesztenének.

A múlt héten a francia kormány közölte, hogy megfelelő támogatást ad a France Télécomnak, ha a francia távközlési vállalatnak pénzügyi nehézségei lennének, de részletekbe nem bocsátkoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!