Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Húsz év óta először csökkent tavaly a világkereskedelem

MTI
2002.09.09. 13:01
A tavaly szeptember 11-i amerikai terrortámadás egyik következménye, a kereslet csökkenése visszavetette a világkereskedelmet: értéke, húsz év óta először, egy százalékkal zsugorodott. Előző évi dollár átlagárfolyamon számolva még jelentősebben, 4 százalékkal, 6 ezer milliárd dollárra csökkent.

Az arany évnek tartott 2000-ben a világkereskedelem értéke még 12 százalékkal emelkedett, 6,2 ezer milliárd dollárra.

Az idei évre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) továbbra is csekély növekedéssel számol, és éves jelentésében azt valószínűsíti, hogy a bővülést inkább csak a gazdasági hanyatlás idején felhalmozott raktárkészletek kiürítése táplálja.

Valószínűtlen azonban, hogy az idei kereskedelmi volumen több mint egy százalékkal növekednék. A lassúság oka a tartósan lanyha nyugat-európai fejlődés és a latin-amerikai válság.

A legnagyobb visszaesés a WTO szerint azokban az országokban volt, amelyek külkereskedelme főleg információs technológiai cikkekre épül. Így Szingapúr, Malajzia, Tajvan, Japán és Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok külkereskedelme igencsak megérezte szeptember 11-et.

Az amerikai export értéke 7 százalékkal csökkent, Tajvané 17 százalékkal esett vissza. Ezeknél az országoknál jobban járt az Európai Unió, amelynek exportja tavaly legalább stagnált.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?