Judit
2 °C
7 °C

A külföldi beruházók számára már nem igazán vonzó Magyarország

MTI
2002.09.10. 12:22
Magyarország, egykoron a legvonzóbb hely a külföldi beruházók számára Közép- és Kelet-Európában, az elmúlt két évben sokat veszített fényéből - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung keddi számában Carola Kaps.

Az elmúlt évben a nettó működőtőke-beáramlás 725 millió eurót tett ki, ami a folyó fizetési mérleg hiányának csak a 60 százalékát fedezte. Még rosszabb az eredmény az idei év első felében: a nettó befektetések már csak a deficit 32 százalékának fedezésére elegendőek. Tartós javulásra egyelőre nincs kilátás - állapította meg az írás szerzője.

A lap idézte Csillag István gazdasági minisztert is, aki szerint a tőkebeáramlás a következő három évben 50 százalékkal évi 3 milliárd euróra növekszik majd. Magyar gazdasági szakemberek főleg a gyenge világgazdasági konjunktúrát okolják a külföldi beruházók visszafogott magatartásáért, de az EU-val a beruházás-ösztönzésről folyó, még le nem zárt tárgyalások is visszatartó erejűek. A beruházási kedv megtörésének nem elhanyagolható részéért azonban Magyarország a felelős.

A német lap tudósítója idézi Inotai András gazdaságkutatót, aki szerint az Orbán-kormány bizonyos lépései is elriasztottak beruházókat, de ezen kívül Magyarország az elmúlt két évben az erősen növekvő bérek miatti termelésiköltség-növekedést és a forint jelentős felértékelődését élte át. Mivel a külföldi beruházókért folyó verseny Közép- és Kelet-Európában jelentősen kiéleződött, a potenciális külföldi befektetők a kedvezőbb költségstruktúrákkal rendelkező szomszédos országok felé vették az irányt.

Az FAZ cikkírója idézi a Deutsche Bank Research elemzőit is, akik szerint a növekvő makrogazdasági egyensúlyhiány is habozásra készteti a beruházókat. Magyarországról készült legfrissebb elemzésükben azt írják, hogy a magas deficitek (államháztartás, folyó fizetési mérleg) gyengítik a növekedést. Az alacsonyabb növekedés kiélezi majd az államháztartási nehézségeket, ami pedig a forintárfolyamra gyakorol majd negatív hatást.

Mivel a jegybank nem óhajtja feladni becsvágyó inflációs célját, amelyhez az euróövezethez való korai csatlakozás miatt ragaszkodik, nem zárhatók ki kamatemelések az év vége előtt, ez pedig kihat majd a növekedési ütemre. ,,A javulás előtt még rosszabb híreket várunk" - írják az elemzők.

Az FAZ szerzője mindazonáltal fényt is lát a sötétedő képen: a korábbi liberalizálásoknak és a következetes privatizációnak köszönhetően a külföldi beruházók olyannyira gyökeret vertek Magyarországon, hogy nyereségeikből már bővítési és korszerűsítési beruházásokat is képesek finanszírozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?