Natália
1 °C
7 °C

3G: összefoghat a T-Mobile és a mmO2

Napi Online
2002.09.10. 13:54
A harmadik generációs (3G) mobiltávközlési licenszek megszerzésére erejükön felül kiköltekező európai telekomcégeknek - a várakozásoknak megfelelően - Brüsszel dobott mentőövet azzal, hogy - ádáz verseny helyett - engedélyezi az érintett szolgáltatók széles körű együttműködését Nagy-Britanniában és Németországban. Elemzők szerint még így is kétséges, hogy megtérülnek-e valaha az invesztíciók.

Az Európai Bizottság előzetesen engedélyezte, hogy a brit és a német 3G mobilhálózat költségeinek több szereplő közötti megosztását, így a Deutsche Telekomhoz tartozó T-Mobile, valamint a British Telecomtól tavaly leválasztott mmO2 szövetségre léphet.

Bár a végső döntésre még várni kell, az Európai Bizottság közölte, hogy a hálózat elemeinek megosztása jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, s ez felgyorsíthatja a 3G-rendszer elterjedését, a szolgáltatások versengését, ami a fogyasztók számára lesz hasznos.

A brit és a német szolgáltatók tavalyi megállapodásának értelmében a felek megosztják egymással bázisállomásaikat, antennáikat és a hálózat egyes részeit annak érdekében, hogy összesen legfeljebb 5 milliárd dollárt takarítsanak meg. Még így sem biztos azonban, hogy a befektetések megtérülnek.

A szolgáltatók eddig több mint 100 milliárd eurót költöttek a licenszekre, ám mint azt korábban hírül adtuk, a Schroder Salomon Smith Barney befektetési bank szerint csak akkor lenne jövedelmező az invesztíció, ha évente minden egyes európai polgárt rá lehetne bírni, hogy az eddigi számláján felül még legalább 500 eurót költsön mobiltelefonálásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?