Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Deutsche Telekom aligha vonul ki Kelet-Európából

MTI
2002.09.11. 11:03
Politikai okokból aligha lehetséges, hogy a Deutsche Telekom kivonuljon kelet-európai érdekeltségeiből - írta szerdai számában a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lap, hozzátéve: az ottani kormányok a német távközlési vállalatot stratégiai befektetőként választották ki, mert megígérte, hogy elkötelezettsége hosszú távra szól. A jelenlegi helyzetben a Telekom nem is igen találna vevőt, aki a részesedésekért kielégítő árat fizetne.

A német lap a Kelet-Európából való kivonulás ellen érvként azt is felhozza, hogy az ottani részesedések többségükben igen nyereségesek, beleértve az MTS orosz mobilszolgáltatóban lévő 36 százalékos részesedést is, bár elképzelhető, hogy például ezt a hányadot leviszik 30 százalékra.

A Handelsblatt szerint belső körökben az hallható, hogy általában minden szóba kerül a Deutsche Telekom adósságának leépítése érdekében, így a részesedések eladása is, de döntés még nincs, és nagyon valószínűtlennek tartják a Telekom visszavonulását éppen Kelet-Európából.

A jövőben azonban a bonni székhelyű konszern a beruházásait is visszafogja. - Minden leányvállalatnál megfontolás tárgya, hogy a hálózat kiépítésére szánt beruházásokat egy-két évvel elhalasztják, vagy teljesen leveszik a napirendről - közölte a német gazdasági-pénzügyi lappal egy bennfentes.

A cél az, hogy az idén 8 milliárd euró alá süllyedjen a beruházások összege, miután, szintén az idén, az eredeti 10 milliárd eurós beruházási tételt több lépésben már lenyomták 8,5 milliárd euróra. Ugyancsak napirenden van a belső költségek lefaragása.

Nem eldöntött kérdés még az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató többségének eladása a Cingular Wirelessnek vagy az AT and T Wirelessnek. A stratégiai döntésekről Helmut Sihler, aki átmeneti jelleggel vezeti a Telekomot, november 20-án kíván beszámolni, amikor kilenc hónap számait ismertetik majd a közvéleménnyel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?