A Deutsche Telekom aligha vonul ki Kelet-Európából

MTI
2002.09.11. 11:03
Politikai okokból aligha lehetséges, hogy a Deutsche Telekom kivonuljon kelet-európai érdekeltségeiből - írta szerdai számában a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lap, hozzátéve: az ottani kormányok a német távközlési vállalatot stratégiai befektetőként választották ki, mert megígérte, hogy elkötelezettsége hosszú távra szól. A jelenlegi helyzetben a Telekom nem is igen találna vevőt, aki a részesedésekért kielégítő árat fizetne.

A német lap a Kelet-Európából való kivonulás ellen érvként azt is felhozza, hogy az ottani részesedések többségükben igen nyereségesek, beleértve az MTS orosz mobilszolgáltatóban lévő 36 százalékos részesedést is, bár elképzelhető, hogy például ezt a hányadot leviszik 30 százalékra.

A Handelsblatt szerint belső körökben az hallható, hogy általában minden szóba kerül a Deutsche Telekom adósságának leépítése érdekében, így a részesedések eladása is, de döntés még nincs, és nagyon valószínűtlennek tartják a Telekom visszavonulását éppen Kelet-Európából.

A jövőben azonban a bonni székhelyű konszern a beruházásait is visszafogja. - Minden leányvállalatnál megfontolás tárgya, hogy a hálózat kiépítésére szánt beruházásokat egy-két évvel elhalasztják, vagy teljesen leveszik a napirendről - közölte a német gazdasági-pénzügyi lappal egy bennfentes.

A cél az, hogy az idén 8 milliárd euró alá süllyedjen a beruházások összege, miután, szintén az idén, az eredeti 10 milliárd eurós beruházási tételt több lépésben már lenyomták 8,5 milliárd euróra. Ugyancsak napirenden van a belső költségek lefaragása.

Nem eldöntött kérdés még az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató többségének eladása a Cingular Wirelessnek vagy az AT and T Wirelessnek. A stratégiai döntésekről Helmut Sihler, aki átmeneti jelleggel vezeti a Telekomot, november 20-án kíván beszámolni, amikor kilenc hónap számait ismertetik majd a közvéleménnyel.