A belga pénzügyminiszter francia kollégáját bírálja

euractiv.hu
2002.09.11. 14:58
Didier Reynders belga pénzügyminiszter szerint az eurózóna országainak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy eleget tegyenek az európai-stabilitási és növekedési paktum követelményeinek, amelyek meghatározzák - többek között - a deficit lehetséges mértékét is, mégpedig a GDP 3 százalékában.

A pénzügyi vezető azért tartotta fontosnak a kiállást a szigorú követelményrendszer mellett, mert úgy látja: míg korábban az ügyben illetékes tisztségviselők európaszerte határozottan ragaszkodtak a költségvetési egyensúly követelményéhez, mostanában megszaporodtak azok a nyilatkozatok, amelyek szerint a lassú növekedés megnehezítheti az elvárások szerinti mutatók elérését.

Reynders elsősorban Franciaországtól várja, hogy járjon elöl jó példával a költségvetés egyensúlyba hozása terén. Aggasztják ugyanis a francia pénzügyminiszter, Francis Mer nyilatkozatai, amelyek szerint a lassú növekedés, valamint az adócsökkentés jövőre növelheti a francia deficit mértékét, s nehezítheti a 2004-re meghatározott célok elérését.