A cseh versenyhivatal több százmillió koronára büntette az üzemanyagforgalmazókat

MTI
2002.09.12. 11:39
Példátlanul magas, több százmillió koronás büntetést rótt ki a cseh gazdasági versenyhivatal a hat legnagyobb üzemanyag-forgalmazóra, mert a hivatal szerint tavaly közös megállapodással azonos szinten tartották a benzinárakat, és ezzel megkárosították a fogyasztókat - jelentette be Prágában Josef Bednár, a versenyhivatal elnöke.

Bednár szerint a versenyhivatal több hónapon át figyelte és vizsgálta az üzemanyag-forgalmazókat, míg döntését meghozta. - A versenyhivatal szerint az üzemanyag-forgalmazók kartellszerű megállapodása rendkívül veszélyes, mert az üzemanyagárak komolyan befolyásolják a többi termék árát is - jelentette ki Bednár.

A versenyhivatal az érintett cégek nevét és a kiszabott büntetések nagyságát nem közölte, mert az érintettek még bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért. - A büntetéseket az egyes cégek összforgalma alapján állapítottuk meg - mondta Bednár.

Nem hivatalos források szerint büntetést kapott a három legnagyobb forgalmazó, a Shell, a Benzina és az OMV is. - Mi 65 millió koronás büntetést kaptunk. A döntés szövegét tanulmányozzuk, és két héten belül reagálunk - közölte a Shell csehországi igazgatója, Vladimír Vacek. Személyesen a versenyhivatal döntését nem fogadja el, és azt mondta, hogy az üzemanyag-forgalmazók között soha semmiféle megállapodás nem létezett. - Sohasem tárgyaltunk a konkurenciával az árakról. Az igaz, hogy odafigyelünk egymásra, egymás áraira, de ez természetes dolog, és nem kartell - mondta Vacek.

A Benzina szintén elismerte, hogy büntetést kapott, de annak nagyságát nem hozta nyilvánosságra. Az OMV vezetése elutasította a versenyhivatal döntését. - Meg vagyok győződve róla, hogy semmiféle kartell nem létezik. Ha létezne, akkor a benzinárak magasabbak lennének - jelentette ki Jirí Holovac, az OMV egyik cseh főnöke.