Brüsszel a stratégiai olajtartalékok növelését javasolja

MTI
2002.09.12. 15:06
Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy az EU-tagállamok egyharmadával növeljék kötelezően tartalékolandó stratégiai olajkészleteik mennyiségét, és ennek legalább egyharmadát állami tulajdonú társaságok tárolják.

Az EU végrehajtó szerve csütörtökön két közösségi irányelv elfogadására tett javaslatot az unió energiaellátási biztonságának javítása érdekében. A kilátásba helyezett harmonizációs intézkedések mind az olaj-, mind a földgázellátás területén szavatolnák a tagállamok közös és összehangolt fellépését.

- Az EU igen nagy mértékben rá van utalva a külső forrásokból származó olaj- és földgázellátásra, ami súlyos kockázati tényezőt jelent gazdasága számára - állapította meg a javaslatokat ismertetve Loyola de Palacio, a bizottság közlekedési és energiapolitikai kérdésekért felelős tagja.

Jelenleg az unió olajfogyasztásának több mint 70, földgázfogyasztásának pedig 40 százalékát fedezi importból, de az előrejelzések szerint 2020-ra ezek az arányok 90, illetve 70 százalékra fognak emelkedni. Ilyen mértékű függőség mellett a tagállamok számára növekvő kockázatot jelent az energiaellátásnak az áringadozások miatti bizonytalansága.

A bizottság által közölt adatok szerint például 1998 és 2000 között, amikor a világ olajtermelése mindössze 3 százalékkal csökkent, az olajárak hordónkénti 10 dollárról egyes esetekben 37 dollárra szöktek fel. Ha ilyen mértékű áremelkedés egy év alatt következne be, az mintegy 100 milliárd euróval növelné az EU olajszámláját.

Ilyen körülmények között a szükséghelyzetek kezelésére szolgáló közösségi eszközök már nem megfelelőek. A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint valamennyi tagország köteles legalább 90 napi fogyasztásnak megfelelő stratégiai olajkészletet tartalékolni. A bizottság javaslatai szerint ezt a mennyiséget fokozatosan 120 napi fogyasztást fedező szintre emelnék.

Németország kivételével ezek a készletek jelenleg magáncégek tulajdonában vannak. A belső energiapiac hatékony működése, valamint a készletek jobb mozgósíthatósága érdekében a bizottság azt is szükségesnek látja, hogy valamennyi tagország hozzon létre egy állami társaságot, amely legalább 40 napi fogyasztásnak megfelelő olajkészleteket tárolna.

A bizottság azt a célt tűzte ki, hogy a jövőben a tagországok képesek legyenek közös stratégia alapján reagálni az energiaellátást fenyegető válságokra. A gyakorlatban ez például azt jelentené, hogy a bizottság szükség esetén - a tagállamok képviselőivel konzultálva - azonnali intézkedéseket kezdeményezhetne a stratégiai készletek piacra vitelére az árak befolyásolása érdekében.