Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU-tagok nem költenek eleget kutatásra és fejlesztésre

MTI
2002.09.12. 16:14
Az Európai Bizottság ismét figyelmeztette az EU-tagállamokat, hogy ha nem cselekszenek sürgősen, még nagyobbra fog nőni az Egyesült Államok és Európa tudományos-technikai potenciálja közötti távolság.

Az Egyesült Államokban kutatásra és fejlesztésre fordított (állami és magán-) kiadások ma már évi több mint 120 milliárd dollárral haladják meg az unióét. Ha ez a különbség fennmarad, a tizenötök nehezen fogják tudni elérni azt a céljukat, hogy 2010-re az EU váljon a világ legdinamikusabban fejlődő és legversenyképesebb gazdasági térségévé - mutatnak rá a bizottság szakértői.

Ezt az átfogó célt a 2000 tavaszán tartott lisszaboni EU-csúcson tűzték ki. Idén márciusban, a stratégia megvalósulását értékelő barcelonai csúcson megerősítették, hogy az évtized végére az unióban kutatatásra és fejlesztésre fordított kiadásoknak el kell érniük az EU átlagos GDP-jének a 3 százalékát. Ez az arány jelenleg mindössze 1,9 százalék.

A bizottság e héten terjesztette elő a barcelonai felhívás megvalósítására kidolgozott stratégiáját, amelyben azt jelölte meg a legfontosabb feladatnak, hogy a kutatási-fejlesztési programok finanszírozásában kétharmadra kell növelni az üzleti szféra részesedését a jelenlegi 55 százalékról. Az Egyesült Államok, Japán - és egyes EU-tagállamok is - már elérték ezt a szintet.

A kutatási-fejlesztési kiadásoknak a GDP-hez viszonyított arányát tekintve Japán már gyakorlatilag elérte az unió által célnak tekintett 3 százalékos szintet (2,98 százalékkal), és 1995 óta folyamatosan közelít ehhez az Egyesült Államok is (2000-ben 2,69 százalékkal). Az EU-nak ezzel szemben a 90-es évek eleje óta nem sikerült a 2 százalékos szint fölé emelkednie.

A tagországok között mindamellett igen nagy különbségek vannak. Az e tekintetben élen járó Svédországban 3,78, Finnországban 3,67, míg a rangsor végén álló Portugáliában mindössze 0,76 százalék a K+F kiadásoknak a GDP-hez viszonyított aránya.

Az uniónál is lényegesen rosszabbul állnak a tagjelöltek, amelyek közül csak Szlovéniában és Csehországban haladja meg az arány az 1 százalékot.