A magyar exportőrök az erős forint ellen kívánnak lobbizni?

MTI
2002.09.16. 11:46
Vezető magyar exportvállalatok egyre inkább szenvednek az erős forintárfolyamtól. A cégek éppen ezért közösen fel akarnak lépni, fel akarják hívni a kormány és a jegybank figyelmét arra, hogy az erős forint árt az exportüzleteiknek - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában a lap tudósítója, Carola Kaps.

A szerző emlékeztetett, hogy amióta a forint ingadozási sávját tavaly nyáron mindkét irányban 15 százalékra szélesítették ki, a forint mind a dollárral, mind az euróval szemben 12 százalékot erősödött. A forint az idei évben azon kevés valuták közé tartozik, amely a világ két vezető valutájával szemben egyidejűleg értékelődött fel.

Carola Kaps úgy látja, hogy a Medgyessy-kormánynak kezdetben aggályai voltak az erős forint miatt, tartott attól, hogy negatívan hat az ország nemzetközi versenyképességére. László Csaba pénzügyminiszter a jegybank inflációs célkitűzését túlságosan becsvágyónak tartotta, továbbá szerinte több idő kell ahhoz, hogy Magyarország az euróövezet tagjává váljon. Miután azonban a jegybank a következő évi inflációs célt kissé megemelte, 4,5 százalékra, ezek a nézetkülönbségek megszűntek.

Elemzők arra számítanak, hogy még lesz kamatemelés az év végéig. Ez részint válasz lenne a túlságosan expanzív költségvetési politikára, részint jelzés lenne a piacoknak, hogy kitartanak a stabilitási cél mellett. Ilyen háttérrel a panaszkodó vállalatok aligha reménykedhetnek segítségben - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.