Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar exportőrök az erős forint ellen kívánnak lobbizni?

MTI
2002.09.16. 11:46
Vezető magyar exportvállalatok egyre inkább szenvednek az erős forintárfolyamtól. A cégek éppen ezért közösen fel akarnak lépni, fel akarják hívni a kormány és a jegybank figyelmét arra, hogy az erős forint árt az exportüzleteiknek - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában a lap tudósítója, Carola Kaps.

A szerző emlékeztetett, hogy amióta a forint ingadozási sávját tavaly nyáron mindkét irányban 15 százalékra szélesítették ki, a forint mind a dollárral, mind az euróval szemben 12 százalékot erősödött. A forint az idei évben azon kevés valuták közé tartozik, amely a világ két vezető valutájával szemben egyidejűleg értékelődött fel.

Carola Kaps úgy látja, hogy a Medgyessy-kormánynak kezdetben aggályai voltak az erős forint miatt, tartott attól, hogy negatívan hat az ország nemzetközi versenyképességére. László Csaba pénzügyminiszter a jegybank inflációs célkitűzését túlságosan becsvágyónak tartotta, továbbá szerinte több idő kell ahhoz, hogy Magyarország az euróövezet tagjává váljon. Miután azonban a jegybank a következő évi inflációs célt kissé megemelte, 4,5 százalékra, ezek a nézetkülönbségek megszűntek.

Elemzők arra számítanak, hogy még lesz kamatemelés az év végéig. Ez részint válasz lenne a túlságosan expanzív költségvetési politikára, részint jelzés lenne a piacoknak, hogy kitartanak a stabilitási cél mellett. Ilyen háttérrel a panaszkodó vállalatok aligha reménykedhetnek segítségben - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.